Annons

Annons

Så blir du av med pollenallergin

Man ska börja med allergimedicinering i god tid före pollensäsong, åtminstone 2–3 veckor innan, så att man ligger steget före.

Lider du också av pollenallergi?

Lider du också av pollenallergi?

– Med antihistamintabletter märks lindringen samma dag. Antihistamin fungerar bra mot till exempel ögonbesvär, rinnsnuva och nysningar, men mindre bra mot nästäppa.  Med ett tillägg av antileukotrientabletter blir den lindrande effekten ännu bättre.

Annons

– Ett alternativ är förebyggande mediciner i form av nässprej och ögon­droppar.

– Om andra allergimediciner inte gett tillräcklig effekt eller om man har besvärlig nästäppa kan man ta receptfria nässprejer med kortison, som dämpar inflammationen i slemhinnan.

Gilla Året Runt på Facebook

– Den nya nässprejen Dymista innehåller både antihistaminer och kortison.

–  Pollenallergiker med astma kan också få receptbelagd beta-2-stimulerare, ett inhalerat pulver, som vidgar luftrören.

OBS! Man ska börja med allergimedicinering i god tid före pollensäsong, åtminstone 2–3 veckor innan, så att man ligger steget före.

Vaccinera dig

– Om man har prövat dessa alternativ men ändå har besvär, kan en allergiläkare ge en typ av ”vaccinering”, det vill säga desensibilisering, med små mängder av exempelvis björkextrakt som sprutas in under huden i små
doser, som sedan ökas successivt. Det brukar vara mycket effektivt, 80–90 procent av fallen blir betydligt förbättrade, och behöver inte ta så mycket andra allergimediciner.

– Grazax är en tablettvaccination för att behandla gräspollenallergi. Man kan vaccinera sig minst 4 månader innan gräspollensäsongen börjar.

– En annan variant är anti-IgE-behandling med en så kallad monoklonal antikropp. Det fungerar som en målsökande robot, som blockerar de IgE-antikroppar som finns i blodet när man utsätts för pollen eller pälsdjur. Behandlingen är bara godkänd för svår allergisk astma.

Av Susanna Haufmann
Foto: AOP-IBL, Shutterstock/IBL

Läs också:

10 sätt att minska besvären vid pollenallergi!

Därför är gin och tonic pollenallergikerns bästa drink i sommar

5 naturliga sätt att lindra din pollenallergi


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…