Annons

Annons

Så slipper du IBS!

Är du rädd festliga middagar ska ge dig problem med magen? Lugn, det finns sätt att få bukt på IBS,irritable bowel syndrome. Det senaste är att utesluta kolhydrater som jäser i magen.

Magont i jul

Gaser, buksmärtor, diarréer och förstoppning. IBS är ingen rolig diagnos. Men det finns metoder att ta till. Hela 15 till 20 procent av Sveriges befolkning beräknas lida av IBS, Irritable bowel syndrome – det vill säga kroniskt irriterad tarm.Många testar diet efter diet, utan att bli av med de smärtsamma symtomen.

Annons

Men nu har svenska dietister allt mer börjat omfamna Fodmap-metoden, som är framtagen av en forskare i Australien, just för att lindra IBS-smärtor.Metoden går ut på att man utesluter fermenterbara kolhydrater, det vill säga kolhydrater som lätt jäser i magen. Jäsningen i sig orsakar störningar i vätskebalansen i tjocktarmen, vilket kan ge både buksmärtor, gaser och avföringsrubbningar.Fodmap introducerades 2009 i Sverige genom dietisten och IBS-experten Sofia Antonson, som hittills har utbildat 120 dietister i landet i den här metoden. I vintras gav hon ut boken ”Lugn mage med god mat”. Den handlar just om hur man kan må bättre genom Fodmap-kost.– Australiensiska studier har visat att 80 procent av de IBS:are som testar Fodmap blir avsevärt bättre. Därför rekommenderar jag att man börjar med att prova den här metoden. Om det inte hjälper får man utreda saken vidare, säger Sofia Antonson.

Det hela går ut på att man ska plocka bort livsmedel med så kallat hög Fodmap, det vill säga innehåller stor del jäsningsbara kolhydrater.– Då blir vätskebalansen bättre och man slipper drabbas av diarré och förstoppning i samma utsträckning.Det som ger allra mest symptom, säger hon, är lök och vitlök. Det innehåller kolhydratsformen oligosackarider. Annat som jäser lätt är laktos, det vill säga sockret/kolhydraterna som finns i mjölkprodukter, varför man bör äta laktosfritt.– Även fruktos har hög Fodmap-faktor. Äpple och vattenmelon innehåller till exempel mycket fruktos, så det bör man plocka bort.Torkad frukt är särskilt ogynnsamt, menar Sofia Antonson, eftersom man får i sig så mycket koncentrerat fruktos.
Hon brukar även uppmana sina patienter att ta bort gluten.– Inte egentligen för att gluten i sig är ett problem, det är själva oligosackariderna i vete, korn och råg – som gluten finns i – som man ska akta sig för.

Av Minna Tunberger Foto: Shutterstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…