Annons

Annons

Så blir du av med mördarsniglarna!

Det finns lösningar för att bli av med mördarsniglarna – vi har samlat de allra bästa tipsen. Både de snälla metoderna och de elakare.

Mycket mat och få fiender - men det går att få bukt med sommarplågan...

Mycket mat och få fiender – men det går att få bukt med sommarplågan…

Hur sprids de så fort?

Det vanligaste är att ägg, små eller större sniglar sprids via jord eller med plantor som transporteras av människor.

När är det effektivast att bekämpa sniglar?

– Störst effekt får man om man bekämpar dem på våren så fort de visar sig, innan de börjar lägga ägg.
– Hjälps åt i kvarteret att plocka. Man kan aldrig helt bli av med dem, men antalet kan förminskas rejält. Varje snigel du plockar kan annars kan lägga hundratals ägg under säsongen.
–  Vid fuktigt väder, dagg, skymning och gryning hittar man flest sniglar.

Har de inga naturliga fiender?

Mördarsnigeln är beväpnad med ett segt, äckligt, oaptitligt men ofarligt slem. Vanliga snigeljägare som igelkott, grävling och fåglar ratar dock mördarsnigeln. Utom vissa trastar som sprättar upp dem med näbben och drar ut innandömet utan att drabbas av slemmet. Myskankor brukar omnämnas som mördarsnigelätare – bara det att ankorna under sin framfart i rabatterna kan göra stor skada de med. Även grisar och höns kan tänka sig att ta småsniglar men inte i någon större omfattning..

Finns det något de ogillar starkt?

De har en viss förkärlek för växter med stark lukt, som kryddor, tagetes och lök. Men att de äter så mycket beror på en glupande aptit i kombination med det enorma antalet sniglar. Dessutom äter med god aptit upp varandra. Gamla, skadade sniglar lockar de yngre att krypa fram och kalasa – döda sniglar blir snart också en måltid.

Mördarsniglar stormtrivs i den blöta sommaren

Mest ouppskattade är dessa slemmiga typer i våra trädgårdar. Där vi planterat med omsorg. Grävt med energi. Sått, vattnat, gallrat och njutit. Ända tills mördarsniglarna invaderat, eller den spanska skogssnigel som den egentligen heter. Men det finns lösningar för att bli av med mördarsniglarna – vi har samlat de allra bästa.

Annons

Det går inte att plantera bara växter de inte gillar - de är för många...

Det går inte att plantera bara växter de inte gillar – de är för många…

Sex snälla sätt att bli av med mördarsniglar

1. Sniglar gillar inte kaffe, kalk eller aska. Strängar av kaffesump, kalk eller öppen-spisaska kan vara värt att prova runt växterna. Det ger dessutom näring till växter. Men regnar det så försvinner det i jorden. Måste fyllas på med andra ord.
2. Smaksatt järnfosfat finns i pelletsform och säljs som bekämpningsmedel mot sniglar – fråga din handelsträdgård efter Snigel fritt, Ferramol eller Snigel Effekt. Det är effektivt mot sniglar men skadar inte maskar, däggdjur och småkryp.
3. Sniglar kan inte ta sig förbi plåtstaket med vikt kant. Värt att prova på kanten till kompost och odlingslådor.
4. De gillar inte heller koppar. Har du kopparkrukor så använd dem. Eller koppartråd. GreenLine SnigelTejp innehåller koppar och kan klistras runt krukor och odlingslådor. Det finns också en kopparbehandlad markduk som råder på både ogräs och sniglar. Den heter snigel- & ogräsmatta.
5. Gör en ölfälla. Klipp toppen av en pet-flaska och vänd den ut och in i sig själv. Tejpa fast, häll i öl och lägg ölfällan lite på snedden i jorden så att ölen inte rinner ut. Sniglarna lockas av ölen, tar sig in i flaskan och drunknar.
6. Fäst en bit typspets runt lådor eller krukor. Tyget måste kunna fladdra så att sniglarna hamnar under tyget – de kan inte vända över kanten på tygremsan.

Fyra mindre snälla sätt att bli av med mördarsniglar:

Plocka och halshugg dem med sax eller sekatör.
Avliva dem i kokhett vatten och gräv ner dem.
Lägg dem i en plastpåse eller burk och stoppa dem i frysen – släng sedan djupfrysta i soptunnan.

Obs! Att salta sniglarna är inte att rekommendera då växterna tar skada och sniglarna plågas.

TIPS! Alla är inte av ondo. Den vackert fläckiga leopardsnigeln är noga med reviret och kan jaga bort andra sniglar – dessutom äter den bara döda växter.

Vad gör man med de döda sniglarna?
– Gräv ner dem eller lägg dem i en påse i soptunnan om du fryst ned dem först.
– Om du vågar, så låt dem ligga kvar på gräsmattan. Då blir de döda sniglarna lockbete vilket är positivt om man vill veta var de samlas så man kan få bort fler.

shutterstock_250935496

Text: Erika Svernström
Foto: Shutterstock
Källa: Odla.nu, Villaägarna

Flera tips hittar du här:

Mördarsniglarna anfaller snart

Slipp mördarsniglar i trädgården

8 bästa tipsen mot myror

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…