Annons

Annons

Så blir du fri från tandläkarskräck

Så gör du för att bli fri från tandläkarskräck. Här får du tips och råd!

Så blir du fri från tandläkarskräck
När människor av olika anledningar inte vill gå till tandläkaren brukar det kallas för ”tandläkarskräck”.
– Men det är inte tandläkaren man är rädd för, förklarar Johannes Hatem, legitimerad psykolog som har hjälpt många tandvårdsrädda.
– Det är främst upplevelsen av att inte ha kontroll och rädslan för smärta. Därnäst kommer rädsla för att inte kunna svälja, och att inte kunna kommunicera och prata när man har instrument i munnen, rädslan att inte bli lyssnad på.
Det finns olika grader av rädsla, från lätt obehag till stark rädsla och ren fobi, då man inte ens klarar av att prata om tandbehandling eller se bilder på tandvård utan att få ångest.

Våga möta rädslan

Hos Johannes Hatem får den tandvårdsrädda patienten berätta vad i situationen hos tandläkaren som är mest skrämmande och obehagligt, därefter vad hon eller han brukar göra för att skydda sig mot detta skrämmande.
– Det vanligaste är helt enkelt att man låter bli att gå till tandläkaren. Men de som går dit trots sin rädsla tar ofta lugnande och måste ha någon med sig att hålla i handen, detta för att skaffa sig någon sorts kontroll och distrahera sig.
Men om man hela tiden skyddar sig får inte hjärnan möjlighet att vänja sig vid situationen.
– Rädslan kommer hela tiden att finnas kvar i botten inför varje nödvändigt besök. Man kan jämföra med den som bedövar sig med whisky varje gång han ska flyga, för att somna ifrån obehaget. Rädslan kommer att finnas kvar, och flygresor för alltid vara förknippade med ångest och obehag, säger Johannes Hatem.
För att få ångesten att på sikt minska måste vi utsätta oss för det som orsakar den utan att skydda oss.
– På så sätt ger man rädslan en chans att minska och försvinna. Och det gör den. Först stegras den, men om man stannar kvar i känslan tillräckligt länge börjar den avta av sig själv.

Ett steg i taget

Att klara av att utsätta sig för detta om man har en stark tandvårdsrädsla är svårt. Man behöver hjälp och stödåtgärder. Den psykologledda behandlingen av tandvårdsrädsla kallas exponering med responsprevention, ERP. Det betyder att man utsätter sig för det man är rädd för utan att skydda sig. Den används mot många typer av fobier.
– Behandlingen utförs i små steg i taget, vi kastar oss inte direkt ner i lejonkulan. Behandlingen börjar med ett bedömningssamtal, där vi kartlägger rädslan. Därefter förbereder vi tillsammans övningar för att i lagom stora steg utsätta personen för situationer hos tandläkaren. Målet är att öka känslan av kontroll, minska oron och långsamt vänja sig.
En början kan vara att titta på bilder eller filmer från tandläkarmottagningen. Nästa övning kan vara att sitta i tandläkarstolen, eller titta på olika instrument.
– Då följer jag med och kollar hela tiden hur rädslan känns. I ett lagom tempo läggs sedan ett program upp med växelvisa besök hos psykolog och tandläkare. Ofta ingår andnings- och avslappningsteknik för att klara av att ha instrument i munnen, säger Johannes Hatem. ■

5 tips till dig som är tandvårdsrädd

● Gå till tandläkaren även när det inte är akut. Då är det lättare att avbryta behandlingen om du blir rädd.
● Be att få veta i förväg vad som kommer att ske och att ni går igenom varje moment innan det genomförs.
● Om det känns obehagligt, be att få avbryta och börja på nytt efter att ni pratat om upplevelsen.
● Det finns olika ”verktyg” som kan underlätta, till exempel nässprej före behandlingen så att man kan andas fritt och lätt, att följa ett visst andnings- mönster, att ha en stressboll som man kramar i handen.
● Byt tandläkare. I Sverige kan alla individer fritt välja tandvårdsgivare. Du kan byta när som helst och har inga förpliktelser mot någon specifik vårdinstans.

Annons

Av Susanna Hauffman Foto: Privat, IBL/Shutterstock

Läs också:

Paulina: Äntligen vågar jag gå till tandläkaren!

Ont i käken och huvudvärk? Det kan bero på tänderna!

Så ofta ska du byta tandborste


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…