Annons

Annons

Så får du din uteplats att blomma – årets 12 bästa fröer

Skapa blomsterfest på balkongen. Visst längtar du att fylla balkongen med maffiga blommor, härliga klättrare och läckra färgblandningar? Här får du krukväxtexperten Agneta Bergströms tips på 12 frönyheter. De passar för amplar, spaljéer och balkonglådor!

Året frönyheter

LÅGVÄXANDE VÄLDOFT
Fina färgblandningen ’Jet Set Mixed’ har ett buskigt växtsätt som passar i kruka på balkong och uteplats. Blommorna är stora och väldoftande med stadiga stjälkar som är bra i vasen. Plantan blir meterhög och behöver stöd. Förodla i april-maj. Impecta.

Annons

Året frönyheter

PASSANDE PETUNIAMIX
Petunia ’Dreams Wild Rose F1’ bjuder på riklig blomning i blandade rosa nyanser. Det kompakta växtsättet är bra i både amplar och balkonglådor. Förodla i mars-april. Ljusgroende. Nelson Garden.

3wexthusetjpg

SÖT PÅ SPALJÉ
Blomman för dagen ’Raffles Pink’ har annorlunda fluffiga blommor med busigt utseende jämfört med de prydliga trattar som blomman för dagen brukar ha. Odla mot spaljé eller annat stöd. Förodla i början av maj. Höjd cirka 2 meter. Seklos Agronom/Wexthuset.

Året frönyheter

EXTRA STOR BLOMMA
Prakthibiskus ’Honeymoon Deep Red F1’ får upp till 20 centimeter stora, vinröda blommor. Trivs i stor kruka i varmt och skyddat läge på balkong eller uteplats på sommaren. Kan odlas som krukväxt inomhus året om. Höjd 80 cm. Förodla januari-mars. Impecta.

Året frönyheter

ELDIG BLANDNING
Buskkrasse ‘Phoenix’ har en blandning av brända toner och ovanligt formade, flikiga blommor. Sorten växer inte lika starkt som vanlig krasse och passar i krukor och balkonglådor. Höjd cirka 30 cm. Så direkt på växtplatsen i april-maj. Rara växter.

Året frönyheter

KOMPAKT OCH TÅLIG
Sammetstagetes ’Glow’ har ett kompakt växtsätt med intensivt lysande orangea blommor som tål dåligt väder bättre än de flesta andra fyllda tagetes.  Förodla i mars-april. Ekologiskt odlat frö. Runåbergs fröer.

Året frönyheter

DOFTANDE PALETT
Blomstertobak ’Cuba Mix F1’ har ett kompakt växtsätt som passar bra i lådor och krukor i soligt till halvskuggigt läge på balkongen. Väldoftande och rikblommande i lime, rosa, vitt och purpur. Höjd 30 cm. Förodla i februari-mars. Ljusgroende. Impecta.

Året frönyheter

FÄRGSTARK RETROFAVORIT
Palettblad ’Rainbow Mix’ bjuder på en läcker blandning av limegröna och mörkt vinröda plantor. Denna lättodlade favorit från 1970-talet är lika fin inne som ute. Förodla fram till april. Ljusgroende. Weibulls.

Året frönyheter

KAKAO I KRUKAN
Chokladkrage ’Choko Prince’ har lysande gula blommor med tydlig chokladdoft och bruna stjälkar. Trivs bäst i kruka i skyddat läge. Sorten är tvåårig och kan övervintras frostfritt. Förodla i februari-mars. Ljusgroende. Nelson Garden.

Året frönyheter

LYSANDE I VÄRMEN
Doroteablomma ’Livingstone Daisy’ är en liten suckulent växt med lysande blommor som tål sol, värme och torka. Höjd 7,5 cm. Förodla i februari-juni. Johnsons Seed/Wexthuset.

Året frönyheter

EKOLOGISK OCH ANRIK
Luktärt ’Painted Lady’ odlades redan på 1700-talet luktärterna. De väldoftande blommorna är tvåfärgade och sitter på långa stadiga stjälkar. Ekologiskt odlat frö. Runåbergs fröer

Året frönyheter

BLOMMOR MED BONUS
Rosenböna ‘Wisley Magic’ kan klä en rejäl spaljé. De dekorativa blommorna ger goda bönor som gärna kan skördas och kokas när de är späda. Höjd 3-4 meter. Så direkt på växtplatsen i maj-juni. Rara växter.

Av Agneta Bergström

LÄS OCKSÅ:
Så ska du så – 6 steg för att lyckas!

8 smarta och billiga tips för att lyckas med hemmaodlingen

Häng med på den gröna trenden – odla hemma i köket


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…