Annons

Annons

Så får du dina smycken att hålla längre – 8 användbara tips

Oavsett om du föredrar äkta metaller och ädelstenar eller äger en uppsjö bijouterier finns det några saker du bör tänka på för att hålla dina smycken fina längre.

Det finns bättre och så finns det mindre bra sätt att hantera sina smycken på. Oavsett kvalitet eller om det gäller halsband, armband eller örhängen är de flesta något ömtåliga och felaktig hantering kan förkorta deras livslängd rejält.

Annons

 

Halsband köp från Året Runt

Köp det fina halsbandet – direkt från oss!

Med hjälp av de här tipsen kan du få dina smycken att hålla längre.

1. Ta av dig
Ha som vana att alltid ta av dig dina smycken innan läggdags, detsamma gäller vid träning. Förutom att du riskerar att repa och tappa så väl ringar som örhängen och tunna kedjor kan exempelvis klorvatten och svett fläcka och slita på materialet. Saltet i svetten får bland annat guld och silver att oxidera, det vill säga mörkna och gulna.

LÄS OCKSÅ: Så putsar du ditt silver

2. Förvara åtskilt
Förvara smyckena åtskilda från varandra för att undvika repor och trassel. Olika material kan dessutom reagera på varandra och missfärgas. Särskilda smyckeskrin, små askar eller medföjande påsar fungerar fint.

3. Undvik sol och fukt
Låt inte dina smycken ligga framme i solen då strålarna kan bleka såväl plast som äkta metaller. Undvik också fukt som kan få silver och guld – både rent och pläterat – att oxidera. Sträva efter att förvara dina smycken mörkt och svalt.

4. Torka väl
Att använda kroppslotion är bra för huden, men inte lika bra för dina smycken. Ta därför alltid av dig dem när du smörjer in dig och se till att krämen torkar in helt innan du tar på dem igen.

5. Utsätt inte för vatten
Smycken bör inte utsättas för vatten, så ta av dig dem när du duschar, badar och diskar. Även parfym kan skada materialet.

6. Rengör varsamt
Lite damm tas enkelt bort med en torr vippa eller mjuk, torr trasa och fläckar kan putsas med en ren tandborste och lite diskmedel.

7. Se över dina ringar regelbundet
Av alla smycken utsätts ringar för mest smuts och slitage och bör därför rengöras minst en gång i veckan, detsamma gäller för örhängen. Ingrodd smuts är inte bara missprydande, det kan också irritera huden. Är smutsen envis kan du behöva ett tvättmedel särskilt för smycken, det finns oftast att köpa i guldbutiken.

LÄS OCKSÅ: Emaljsmycken – värdefulla färgklickar

8. Glöm inte halsbanden
Även om halsband, armband och berlocker inte blir smutsiga lika lätt som ringar och örhängen bör de ändå rengöras regelbundet. En gång i månaden brukar vara ganska lagom, också där med en tandborste, diskmedel och vatten.

Sist men inte minst
Trots att det är viktigt att ta hand om sina smycken får vi inte glömma det viktigaste: Smycken är till för att användas och undanlagda i ett smyckeskrin i ett mörkt och svalt rum gör de ingen glad.

Behöver du nya accessoarer till vårens fester? – i vår butik hittar du fina sjalar och halsband

Av Mikaela Råberg

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…