Annons

Annons

Så får du en naturlig avfuktare i garderoben – med en skål ris

Ris är inte bara en av våra favoriter på middagsbordet. Testa att ställa in en skål okokt ris i garderoben för att få bort fukt. Med några droppar essens i är också dålig lukt som bortblåst.

Ris har seglat upp som en riktig favorit, inte bara när det gäller vad vi lägger på tallriken, utan också i andra sammanhang. Vi lägger några korn i saltkaret för att hindra saltet från att klumpa ihop sig och vi använder det när våra mobiltelefoner har tagit ett ofrivilligt bad.

Ris som avfuktare

Så varför inte också testa det här knepet? Genom att placera en skål okokt ris i garderoben, håller du fukt borta. I ett litet utrymme som en garderob, där jackor samsas med skor och andra kläder, blir det lätt fuktigt och illaluktande.

Annons
Ställ in en skål i garderoben för att bli av med fukt och dålig lukt.

Ställ in en skål i garderoben för att bli av med fukt och dålig lukt. Bild: Shutterstock/IBL

Ris fungerar i det här fallet – precis som när du torkar din blöta mobiltelefon – som en sorts avfuktare. Om du dessutom tillsätter några droppar eterisk olja i skålen, känns det snart som om du stiger in i ett spa när du öppnar garderobsdörren.

Gör så här:

1. Häll ungefär en till två deciliter okokt ris i en skål eller glasburk.

2. Tillsätt 15–20 droppar eterisk olja i skålen.

3. Skaka eller rör runt i skålen tills allt har blandats väl.

4. Om du har valt en glasburk, placera en tygduk som andas ovanpå och fäst med ett gummiband. Ställ burken eller skålen på ett ställe där barn och djur inte kommer åt den.

Förutom i garderoben, kan du ställa en skål i exempelvis tvättstugan, förråd eller andra ställen där fukt trivs. En sådan här risskål borde vara effektiv i någon månad, men byt gärna ut ris och oljor efterhand.

Dofter som fungerar bra är exempelvis pepparmynta och lavendel, men prova dig fram till dina favoriter. Tänk på att vitt ris har längre livslängd än brunt råris och att doften håller sig bättre i vitt ris.

Källa: Tiphero

Text: Minna Wallén-Widung

Testa också:

7 oväntade sätt att använda aska

Så slipper du äckliga dofter i ditt hem

Testet som visar om bakpulvret är för gammalt


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…