Annons

Annons

Så får du en stressfri semester med släkten

Semestertider vankas för många. Men hur lyckas man sluta stressa och börja njuta – särskilt om man reser med både yngre och äldre? Här är 8 saker att tänka på inför resan.

Under barnens långa sommarlov väljer många familjer att åka iväg på semester med mor- eller farföräldrar, antingen i Sverige eller utomlands. Med flera generationer kommer olika förväntningar och olika grad av ork och förmåga. Försök att minimera stressen och var medveten om att allting inte kan gå som du föreställt dig. Förberedelser på hemmaplan kan dock hjälpa både äldre och yngre att få tid för både avkoppling och umgänge på lika villkor.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Här är 8 saker att tänka på inför semestern:

1. Bestäm tillsammans

När ni bestämt er för er destination kan det vara en bra idé att involvera både barn och vuxna i planeringen. Genom att läsa på om destinationen och bestämma tillsammans ökar chansen att alla kommer vara nöjda med semestern. Låt även alla familjemedlemmar skriva en lista över vad de vill göra på semestern, det gör nästa steg av planeringen smidigare.

2. Planera i förväg

Planera semestern i förväg, men glöm inte att lämna luckor i schemat. Alla behöver vila och egentid, gärna på hotellet, stugan eller i lägenheten ni hyr.

3. Ha en realistisk budget

Bestäm innan vem som ska stå för vad eller om alla ska sätta in lika mycket på ett konto som ni använder under semestern.

Gör en budget, men lämna svängrum för att slippa stressen om en oväntad utgift dyker upp. Genom att boka hel- eller halvpension och förboka biljetter till aktiviteter har ni bättre koll på hur mycket ni kommer spendera.

Bor ni i lägenhetshotell eller hyr en lägenhet kan ni göra måltider hemma och dra ner på matutgifterna.

4. Var flexibel

Alla orkar olika mycket och har olika förväntningar, så var beredd på att vara flexibel. Dela upp er ibland, både barn och vuxna utifrån lust, ork och intresse. Boka inte upp er på aktiviteter varje dag, utan lämna luckor för avkoppling och spontanitet.

5. Spara in tid när ni kan

Att köa och vänta kan skapa frustration hos både vuxna och barn. Kolla upp om det finns förköpsbiljetter som låter er gå förbi kön när ni besöker sevärdheter och nöjesparker.

6. Var förberedd för barnens skull

Barnens energi går upp och ned och som förälder kan man föregå en del bråk genom att vara förberedd. Boka in flera pauser om ni ska köra långt i bil, då får barnen miljöombyte, frisk luft och chansen att springa av sig. Oavsett hur ni färdas är det bra med flera olika typer av underhållning som barnen gillar. Du kan även ta med en liten överraskning till barnen för att höja humöret under resan. Glöm inte heller mellanmål och vatten!

För att bekämpa kladd och bakterier på allmänna transportmedel är det bra att packa med våtservetter och alkogel. Reser du med en liten bebis? Ta med ett kit med produkter för att barnsäkra hotellrummet.

7. Förbered er för ”det värsta”

Ifall någon blir sjuk eller skadar sig är det skönt att ha koll på försäkringar, var närmaste sjukhus ligger och hur man ska gå tillväga. Förbered dig genom att packa med alla viktiga dokument som kan behövas i nödfall.

8. Lämna jobbet hemma

En semester ska vara just en semester så se till att lämna jobbet hemma. Om du mot förmodan måste kolla dina mejl eller ringa några samtal, gör det på en utsatt tid – både för din och din familjs skull.

Sist men inte minst – kom ihåg att njuta! Semestern är en tid för avkoppling, så försök att inte bry dig om allting inte går som planerat.

Text: Nanna von Knorring/Må Bra
Foto: Shutterstock

Inspiration: Huffington Post, Parents.com, Travel Channel

Läs också:

Så maxar du handbagaget på flygresan

7 saker du måste ha i semesterapoteket!

Så undviker ni bråk på semestern – 9 tips


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…