Annons

Annons

Så får du fart på kärlekslivet i sommar

Inte minst sommartid bör kärleken blomstra. Men kärlekslusten kan skrämmas iväg av flera fiender som stress, sänkta östrogenhalter och bukfetma...

Piffa upp kärlekslivet i sommar

Piffa upp kärlekslivet i sommar

Men kostrådgivaren och beteendevetaren Maria Helander, känd som expert från SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”, vet hur man lockar tillbaka lustkänslan.

– Må-bra-hormonet oxytocin, som utsöndras bland annat vid massage och annan beröring, mår vi kvinnor bra av – då vill vi ha sex. Men det är en grundläggande skillnad mellan män och kvinnor. Mäns testosteronhalt, som är kopplad till den manliga lusten, sjunker av oxytocin! Kvinnor vill ha sex för att de mår bra – medan män vill ha sex för att de ska kunna må bra, sammanfattar Maria skillnaden.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Något man ska undvika är stress.

– När vi stressar rubbas vätskebalansen och slemhinnorna blir sämre. Tänk bara hur torr i munnen man blir när man stressar, hur är det inte då med slemhinnorna i underlivet? De blir torra och det är inte så roligt att ha sex då, säger Maria.

”Säg åt din karl att göra sig av med bukfetman”

Men det är inte bara stress som gör slemhinnorna torra. Även sänkta nivåer av det kvinnliga könshormonet östrogen spelar roll.

– När man kommer upp i 50-60-årsåldern brukar slemhinnorna börja att bråka. Då kan man pröva att smörja in sig med olja, till exempel Secret of Love, som innehåller jojobaolja, aloe vera och en mängd olika örter. Oljan smörjer slemhinnorna, förbättrar blodcirkulationen och ökar känsligheten hos både män och kvinnor, berättar Maria.

Men det krävs ju två för att dansa tango, och det gäller att få fart på gubben också.

– Säg åt din karl att försöka göra sig av med bukfetman. Den har en förödande effekt på testosteronet. Se till att han rör på sig och skaffar muskler – det gör under för lusten och glädjen, säger Maria Helander.

Av Kristina Eriksson
Foto Shutterstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…