Annons

Annons

Så får du rivjärnet skinande rent med 4 enkla knep

Aldrig mer rester i rivjärnet! Så här gör du för att få det skinande rent på nolltid!

Få köksredskap är så användbara som just rivjärn och vi använder dem gärna till att riva alltifrån ost och morötter till nötter och tomater.

Att få rent rivjärnet kan vara en utmaning. Lär dig några enkla knep som underlättar väsentligt. Bild: IBL

Men hur praktisk rivjärnet än är så kan det vara ett rejäl omak att få det rent. Men misströsta inte, vi lär dig ett enkelt sätt att få det rent – och att förhindra att det alls blir smutsigt.

Annons

I första hand bör du rengöra rivjärnet genom att borsta bort de lösa bitarna. Lägg det sedan i varmt vatten med diskvatten i cirka en kvart. Gnugga sedan diskborsten i riktning mot rivjärnet.

Men ibland är det inte så enkelt. Då får du ta till dessa knep!

Hur rengör man ett rivjärn? Lär dig de enkla teknikerna

1. Riv äpple eller potatis efteråt

Har du rivit ost kan det vara extra knepigt att få rivjärnet rent. Mota Olle i grind och riv ett äpple eller en rå potatis direkt efter att du rivit osten nästa gång – det hårda köttet gör att osten lossnar direkt.

2. Rensa med en tandborste

Investera i en tandborste som du har under vasken – enkom för att diska rivjärnet med. Det blir betydligt enklare att rengöra inuti och runt de små hålen.

3. Frys bort problemen

Sitter det du rivit fast som berget? Placera ditt rivjärn i frysen några timmar och vips ska du se att det blir betydligt enklar att få bort det som fastnat.

4. Grunda med smör eller olja

Börja gärna med att spreja rivjärnet med smör eller olivolja innan du river – det förhindrar att saker fastnar. Lägg det också i blöt så snart du använt det för att förhindra att något fastnar.

Text: Malin Perlheden/Allers
Källor: Logialebiz.com och queenladdy.com

Läs också:

Så får du gjutjärnsgrytan att hålla


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…