Annons

Annons

Så får du silver med glans!

Det bästa sättet att sköta silverbesticken är att använda dem. Om de ligger undanstoppade i en låda blir de däremot glanslösa, missfärgade och oxiderade.

Sätt silverkant på vardagen!

Sätt silverkant på vardagen!

Så här sköter och rengör du ditt silver:

1. Förvara silvret insvept i linne, bomull eller syrafritt papper i vanliga hushållsplastpåsar. Men vissa plaster kan missfärga silver, så se till att det står 04.PE på återvinningssymbolen på paketet.

Annons

2. De flesta silverbestick  går att diska i maskin. Men var försiktig med knivarna. Om de är gamla kan skaften vara fästade vid bladen med harts och det sväller av det varma vattnet, tränger ut och då lossnar skaften.

Gilla Året Runt på Facebook

3. Blanda inte silverbestick och rostfria bestick i diskmaskinen – en viss vattenkvalitet kan göra att det blir fläckar på besticken.

4. Ägg, lax och gravlaxsås är silverglanses fiende nummer ett. Mat som innehåller svavel svärtar nämligen silvret. Diska besticken direkt efter användning. Om de lämnas över natten kan det blir fläckar som går på djupet, ungefär som frätskador.

5. Ha inte heller gummisnoddar runt silverbestick. Gummmi utsöndrar också svavel som svärtar silvret.

Så sätt en silverkant på vardagen och duka med silverbesticken varje dag. De blir bara vackrare med användning. Men nysilverbestick är ömtåligare och nöts med tiden.

LÄS OCKSÅ: 5 osanningar om diskmaskinen

Av Johanne Ländin Foto Kristian Pohl

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…