Annons

Annons

Så förklarar du det svenska – med hjälp av (sw)emojis

Kebabpizza, dansband och fredagsmys. Sverige har en rad unika företeelser och traditioner vi kan vara stolta över. Nu finns flera av dem som emojis.

Sverige har en rad kulturella egenheter som kan vara svåra att förklara för utomstående. Det kan vara svårt att begripa varför folk hoppar som grodor runt en stång en gång om året eller varför folk trycker i sig tacos framför TV:n varje fredag.

Annons

Begreppen midsommar och fredagsmys är äktsvenska företeelser att vara stolta över och värna. Det har digitalbyrån bakom Swemojis tagit fasta på.

Swemojis är, som namnet antyder, 78 emojis som anknyter till svenska traditioner, företeelser och personligheter. Här finns till exempel sportpersonligheter som Ingemar Stenmark och uppfinningar som skiftnyckeln listade bredvid något så ursvenskt som en röd stuga med vita knutar.

Här är några emojis som kan hjälpa dig förklara det svenska för en utomstående.

1. Fika

 

”Fika” med punschrulle. Bild: Swemoji

Social samvaro över dryck (oftast kaffe) och bakverk, kaka, macka. Unikt för Sverige och Finland. Kan även användas som synonym för rast (Ah, vi tar det på 15-fikan)

2. Fredagsmys

”Fredagsmys”. Kommer som ett brev på posten dagen innan ”lördagsgodis”. Bild: Swemoji

Den tid i veckan då svenska familjer samlas i soffan (ofta framför tv:n) och umgås. Läsk och snacks ingår oftast i ”fredagsmyset”. Enligt DN kan myset ha tagit sin början i slutet på 60-talet då skolgång på lördagar slopades.

3. Super-Zlatan

Super-Zlatan. Nationalklenod. Bild: Swemoji

Zlatan Ibrahimovic. Skolad i Malmö FF och mästare i alla länder han har spelat. Spelar i Manchester United.

4. Kebabpizza

Husmanskosten och smörgåsbordet är kända exporter från det svenska köket. Kebabpizzan regerar dock endast här. Bild: Swemoji

Sveriges populäraste pizza 2016, enligt Online pizza. Enligt Swemoji uppfanns den i Malmö. Det finns dock inga källhänvisningar på den uppgiften.

5. Dansband

Stora kragar och ett Z i slutet. Givetvis finns de svenska dansbanden representerade bland de svenska emjisarna. Bild: Swemoji

Band som bjuder på dansvänliga musik finns givetvis i hela världen. Frågan är dock om formen är så grundligt satt som för de svenska dansbanden. Här hämtas gunget från tidig rock’n’roll som paras med trånande sång om hjärta och smärta med inslag av country. Bandnamn med Z på slutet är legio i branschen. Det mest lysande exemplet är Lasse Stefanz.

6. AW

Bild. Swemoji

Precis som fredagsmyset markerar början på helgen så markerar ”After worken” slutet på arbetsveckan. Begreppet är dock lika svenskt som after ski.

7. Surströmming

Bild: Swemoji

Jäst fisk med säregen smak. Något av en utmaning som åtminstone inte lämna någon oberörd.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Snart släpps nya emojis – här är våra 14 favoriter!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…