Annons

Annons

Så förvarar du bröd på bästa sätt

Bröd är gott i alla former! Genom att förvara det på rätt sätt, ser du till att det håller så länge som möjligt.

Brödet har en lång historia och är egentligen en vidareutveckling av gröten – krossade sädesslag blandades med vatten och rostades eller stektes över eldstadens stenar. Det var i Egypten som konsten att baka bröd utvecklades ytterligare.

Annons

Bild: IBL Bildbyrå

För 4 000 år sedan började man här baka ett jäst bröd gjort på mjöl som siktats med hjälp av papyrusblad, enligt ”Brödets historia” som getts ut av Sveriges bagare och konditorer AB. Än i dag är många av de uråldriga ojästa bröden populära, som den latinamerikanska tortillan och den indiska chapatin.

”Kyla gör brödet hårt”

I Sverige äter vi i dag i genomsnitt två skivor bröd per person och dag, enligt Livsmedelsverket. För att brödet ska hålla sig mjukt och gott så länge som möjligt, är rätt förvaring a och o.

– Bröd ska förvaras i rumstemperatur, till exempel invirad i en handduk i en påse. Fukten och kylan i kylskåpet gör brödet hårt, säger Sandra Palmqvist, matredaktör på Allers.

Livsmedelsverket rekommenderar också att brödet hålls borta från kylen, som snabbare gör det smuligt och torrt. Mjukt bröd kan förstås också frysas in – skiva det först, så går det snabbt att ta fram brödet efter behov och det tinar snabbare.

Bild: IBL Bildbyrå

Surdegsbröd håller längst

Mjukt bröd brukar mögla efter ungefär en vecka. Men det kan hålla längre – och det beror inte nödvändigtvis på att det innehåller konserveringsmedel. I dag bakas mycket av det bröd vi köper i butik under väldigt hygieniska förhållanden. Det hindrar mögelsporerna att hamna på brödet, vilket leder till att brödet håller sig fräscht betydligt längre. Det kan alltså vara en förklaring till att det ibland även håller längre än hembakat bröd.

Surdegsbröd har längst hållbarhet bland de mjuka bröden. Knäckebröd håller nästan hur länge som helst, bara det förvaras torrt.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Så här förvarar du potatis på bästa sätt

Så förvarar du ägg på bästa sätt

Expert: Den här maten ska du inte köpa

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…