Annons

Annons

Så förvarar du frukt på bästa sätt

Hur ska man egentligen förvara bananer och äpplen på bästa sätt? Det beror på vad som är viktigast för dig – smaken eller hållbarheten?

Fem knytnävsstora portioner frukt och grönt ska vi äta per dag, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Det motsvarar ungefär 500 gram för vuxna och 400 gram för barn.

Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Och det finns skäl att följa rekommendationerna. Genom att äta mycket frukt och grönt varje dag lever vi nämligen längre, enligt brittiska forskare vid Imperial College London. De har kommit fram till att nästan åtta miljoner dödsfall skulle kunna förhindras varje år om vi åt mera frukt och grönt.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Grönsaker som spenat och blomkål kan, enligt studien, minska risken för cancer. Men också flera av våra vanligaste frukter har positiva effekter på vår hälsa. Bland annat kan äpplen, päron och citrusfrukter minska risken att drabbas av hjärtsjukdomar och stroke. Enligt studien är det bra att äta så mycket som tio portioner, eller 800 gram, frukt och grönt om dagen för att förlänga livet, alltså nästan det dubbla jämfört med dagens rekommendationer.

”Smakar bättre då”

Men hur ska man då förvara den frukt man har hemma? Är kylskåpet eller rumstemperatur bäst? Det beror lite på vad du är ute efter – den bästa smaken eller den längsta hållbarheten.

Om Sandra Palmqvist, matredaktör på Allers, får välja är det smaken som är det viktigaste.

– Jag har alltid frukt i rumstemperatur, eftersom det smakar bättre då, säger hon.

Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Livsmedelsverket däremot, förespråkar att många av våra vanligaste frukter ska förvaras i kylskåp om man vill förvara dem en längre tid. Enligt myndighetens rekommendationer hör bland annat apelsiner, aprikoser, kiwifrukter, nektariner, persikor, plommon, päron, vindruvor och äpplen hemma i kylskåpet.

”Inte gott med kall banan”

Bananer, citrusfrukter och mango ska däremot förvaras svalt eller i rumstemperatur, eftersom de kan få köldskador i kylen. Just bananer är viktiga att hålla borta från kylskåpet, menar Sandra Palmqvist.

– Det sägs bland annat att bananer blir bruna och dåliga i kylen. Ibland upplever jag att ekologiska bananer klarar sig bra i kylen, men det är samma sak där – det är inte gott med kall banan.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Så förvarar du bröd på bästa sätt

Så förvarar du ägg på bästa sätt

Så här förvarar du potatis på bästa sätt

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…