Annons

Annons

Så går det till bakom kulisserna på vår modefotografering!

Tre olika typer av kroppar med byxor som passar till. Så här fina blev vi - men det tog lite tid...

 

Det är oglamouröst. Det är obekvämt. Men det är väldigt roligt. Året Runts medarbetare fick rycka in som modell när det skulle fotograferas byxor till vår Lilla Byxskola – byxor för alla kroppar.

Annons

 

– Får jag dra i dina trosor lite?

– Kan jag få liiite mera höft, tack?

– Går det att, liksom, stoppa in bröstet under armhålan? Sååå, ja, braaa där, nu ska vi se…

Det låter inte rumsrent,  men ovanstående utspelar det sig i en högst anspråkslös fotostudio med skoförbud under marknivå, på Norrmalm i Stockholm. Det är Året Runt som fotograferar inför modejobbet ”Lilla Byxskolan – Byxor för alla kroppar”.

Gilla Året Runt på Facebook
Fotograf kollar läget

Fotografen Theresia kollar lampor inför fotograferingen.

Fotograf Theresia Köhlin hasar runt i ulltofflor och ställer in lampor medan svartklädda stylisten Ehva Löpp, med håret i 50-talsvänlig svinrygg småpratar om upplägget strax bakom henne. Upplägget – det är jag det. Jag och två andra 40-plussare. Vi ska visa byxorna i byxguiden som visar de tre vanligaste kroppsformerna; äpple, päron och banan. Jag är alltså ”äpple”. Ganska oformlig, utan midja och lite rund på höfterna. ”Äpplen” är de flesta kvinnor, kan jag tillägga. Denna fruktsallad har kvalat in på en merit:

– Vi är inga modeller utan har kroppstyper som många kan identifiera sig med – förhoppningsvis…

Så där står vi – jag, redigerare från Året Runt, en skärgårdssjuksköterska och en journalistkompis till stylisten. Morgontrötta, halvglåmiga och med andan i halsen. Det är nu vi ska f-ö-r-v-a-n-d-l-a-s. Hur det nu ska gå till…

Det vet Jenny Guerrero. Hon är sminks och visar vänligt in mig i hennes sminkloge. Vilket snarare är en skrubb full med bakgrundsfonder, galgar och allehanda fotografgrejer.

Ett stycke morgontrött redigerare, alltså jag, blir fixad av sminkösen Jenny.

Ett stycke morgontrött redigerare, alltså jag, blir fixad av sminkösen Jenny.

– Sätt dig. Få se nu, vad har du för färger?

Och så synar hon mig för att se vilka problemområden hon ska attackera först. Som mina solkyssta hudfläckar. Mina vildvuxna ögonbryn. Håret som den senaste halvtimmen klämts ihop under en cykelhjälm. Sådant.

Vant och snabbt rengör hon mitt ansikte och granskar mitt osminkade jag. Allt handlar om att f-ö-r-s-t-ä-r-k-a det fina man har.

– Håll kvar mascaraborsten i fransarna några sekunder medan mascaran stelnar. Då särar sig fransarna istället för att klumpa ihop sig, säger hon medan jag försöker att inte blinka.

Vad gör hon där bak?

Vad gör hon där bak?

Skuggor sminkas bort, rynkor stramas ut, kindben mejslas fram och hon noppar bort halva ögonbrynen innan hon är nöjd – men slutresultatet ger faktiskt ansiktet ett riktigt lyft.

Efter lite plattångande och sprayande får håret en lite tjusigare look utan att vara festfin. Vi på Året Runt vill ju att läsarna ska kunna känna igen sig, känna att ”så där kan jag också se ut”.

Gapskratten haglar runt kameran – de har roligt under studielampornas sken.

– Så där ja! Ut med rumpan – man måste kunna se byxans form. Braaaa där, lockar Theresia medan jag förflyttar mig till ”logen” – ett kalt hörn i studion med fullständig insyn. Mina kläder ligger på ett nött bord. Det är så långt ifrån glamour man kan komma. 

Logen! Flott va?

Logen! Flott va?

– Lyft armen lite, kan du knixa med höften?

– App, app, app – ny syns behån. Fixar du till den?

– Å, får jag ett stort leende nu? Ännu större!

Och så skrattar hon, Theresia. För ska man få folk att skratta på bild finns inget som smittar så bra som att skratta själv.

– Erika, nu vill vi ha en dubbelbild på er två säger Ehva och föser snällt upp mig mot ”päronet”. Efter en uppsjö av korrigeringar står vi ”perfekt”. Det är hemskt obekvämt.

– Står jag inte för bredbent där? undrar min ”päron”-kompis oroligt.

– Nej, det är jättesnyggt! Och det blir en snygg linje i bild.

Fotografen Theresia har världens härligaste skratt och stylisten Ehva världens gladaste sätt.

Fotografen Theresia och stylisten Ehva – två glada sköningar.

Ehva berättar att långa fickor smalar av en rumpa, att en byxa med bootleg-vidd balanserarens kurvor och att hög midja ger gratisformer. Hon kan allt om form. Och hon vet precis hur hon vill ha det.

Vi flamsar, tramsar och råkar blinka precis när Theresia smäller av sina blixtar. Och så börjar vi om igen. Det är därför det behövs m-å-n-g-a bilder. För att vaska fram de få där allt stämmer – ljus, form, siluett, skratt och uttryck.

Fotografen tankar in över 100 bilder och ihop med stylist väljer hon sedan ut de som är bäst.

Av över 100 bilder väljs en handfull ut till publicering.

Men så här går det till! Det är en snygg illusion men också en bra byxskola. Själv ska jag snart ut och köpa mig Åhléns-jeansen med den höga midjan…

Av Erika Svernström Foto: Theresia Köhlin, Erika Svernström

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…