Annons

Annons

Så går du in dina nya skor snabbt – 7 tips

Det är märkligt hur något så fantastiskt som nya skor också kan vara så otroligt smärtsamt – iallafall till en början innan skon har mjuknat och format sig efter foten. Här är några tips som gör att du ka gå in nya skor utan blåsor och smärta.

När man köper ett par skor vill man inget hellre än att börja använda dem direkt, gärna redan igår, och struntar därför i att gå in dem varsamt. Resultatet blir förstås en stapplande, eller i bästa fall haltande, gång och ett förvridet ansikte – ty smärtan av att chocka fötterna med ett par nya hårda skor är ingenting man skämtar bort.

Annons

Dr. Martens är ett exempel på just sådana skor, så vi pratade med Chloë Bernhardsson som jobbar på Dr. Martens och som är väl medveten om smärtan med ett par nya skor.

Gilla Året Runt på Facebook

– Alla vet ju att ”Doc’s” behöver lite extra kärlek i början, skrattar hon.

Men misströsta ej, du som har köpt ett par hårda skor som ska gås in. Knep finns! Vi bad Chloë att samla ihop hennes och kollegornas bästa tips för att gå in ett par nya skor snabbt och smärtfritt.

1. Värme är avgörande

Värme is absolut viktigast när det kommer till att gå in skor, det hjälper nämligen till att forma och mjuka upp lädret – och din egna kroppsvärme är din bästa vän. Börja gärna med att använda skorna inomhus, både kortare och längre stunder, men med så lite rörelse som möjligt. Det är perfekt att ha med dem till jobbet om man till exempel sitter på kontor och kan använda dem lite varje dag till en början.

– De flesta som jobbar i våra butiker går ju in flera skor per år och får aldrig skavsår, och det har nästan uteslutande att göra med att de går in dem inomhus där det är varmt, säger Chloë.

2. Justera sulan

Det är individuellt vad som funkar bäst, men antingen kan man ta ut innersulan för att komma ner lite i början och få mer utrymme, eller så kan man lägga i en halv hälsula som gör att man kommer upp lite. Allt det hjälper att förflytta och parera trycket från den hårda bakdelen.

3. Knyt inte hela vägen

Även här individuellt så testa dig fram, men många lämnar de översta hålen oknutna till en början – medan vissa föredrar att knyta riktigt hårt så de sitter tajt och inte glider upp eller ner.

Läs också: Illaluktande skor? Här är 4 enkla knep som tar bort odören

4. Dubbla strumpor

Kör dubbla, eller tjockare, strumpor till en början. Det finns även speciella strumpor som man kan köpa som är förstärkta vid hälen.

5. Skavsårsplåster

Var proaktiv och använd skavsårsplåster på stället som kan tänkas börja skava – redan innan ömhet eller blåsor uppstår.

6. Var sann mot dig själv

Som grundregel är det viktigt att ha rätt storlek från början också. Läder- och skinnskor kan töja sig och formas på bredden, men en sula blir ju aldrig längre eller kortare. För små skor är ingen bra idé, men inte heller för stora som gör att man glider runt för mycket.

7. Det största misstaget…

… när man har nya skor är helt enkelt att ta på sig tunna strumpor och köra en långpromenad utomhus när det är kallare väder. Gör inte det!

Läs också: 3 knep: Så får du bort saltfläckarna från skorna

Text: Sofia Börjesson
Artikeln publicerades först på ELLE.


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…