Annons

Annons

Så slipper du influensan: Experternas 8 snabba tips!

Förkylningar, influensor och kräksjuka hör vintern till. Men finns det något man kan göra för att slippa influensan? Här är 8 snabba tips från experterna!

Trött, hängig och förkylda är de flesta just nu. Men det finns knep att slippa den svåra influensan.

Håll dig frisk!

Här är experternas 8 snabba tips som skyddar dig mot både influensa och kräksjukan:

1. Tvätta händerna

Tvätta händerna ofta och undvik att vara nära dem som är sjuka. För riskgrupper (gravida, äldre och de med nedsatt immunförsvar) är en influensvaccination bra.
Sova bra, äta nyttigt och regelbunden motion stärker immunförsvaret, och gör dig mindre benägen att få infektioner. Man blir inte förkyld av kyla. Tvärtom mår man bättre om man vistas utomhus och får frisk luft. Unna dig bra mat med mycket frukt och grönsaker.
Att sluta röka bidrar kraftigt till att minska risken för förkylningar, det gör också så att du inte behöver vara sjuk lika länge.

2. Undvik att träna med infektion

Idrotta och träna bör man inte göra med en infektion i kroppen. Kroppen behöver mer vila under sjukdom. Speciellt gäller det om man har en svår förkylning med feber samt ont i kroppen. I värsta fall kan man få en hjärtmuskelinflammation. Men aktiviteter som inte är pulshöjande, som exempelvis promenad, är inte farligt.

3. Prova att tillsätta zink i kosten

Det finns studier på detta som säger att de personer som tar zink får färre förkylningar samt en dag kortare förkylningar. Det är dock inte prövat på äldre personer, och det är oklart hur stor zinkdosen behöver vara. Zink kan också ge olika biverkningar.

4. Uppsök din läkare

Vid hosta över 3-4 veckor bör man söka läkare för att utreda om det kan finnas någon annan bakomliggande sjukdom.

5. Prova ”bromsmediciner”

Det finns ”bromsmediciner” mot influensa, Relenza och Tamiflu, de kan mildra förloppet och förkorta sjukdomstiden. Denna behandling är dock i första hand till för riskgrupper med många sjukdomar.

Vinterkräksjuka

6. Tvätta händerna med två

Tvätta händer med tvål samt vatten, framförallt före måltid och efter toalettbesök. Använd flytande tvål och pappershanddukar eller egen handduk vid torkning.

7. Rengör med klorin 

Handsprit hjälper tyvärr inte mot just det här viruset, eftersom det har ett proteinhölje som ingen sprit biter på! Desinfektion av toaletter med mera bör göras med klorin och andra klorbaserade rengöringsmedel.

8. Se upp för dörrhandtag

Vinterkräksjuka smittar mycket lätt, en sjuk person kan föra smittan vidare direkt genom kontakt eller indirekt. Viruset sprids genom till exempel dörrhandtag, toalettsitsar och liknande. Viruset sprids också genom mat som hanterats av smittad person. Det sprids via råa skaldjur eller mat som inte har upphettats tillräckligt. Undvik att äta av buffeer där många kommer i kontakt med maten

Annons

Källa: Husläkarna Jonas Ehrenpreis och Jonathan Björck, Capio Vårdcentral Södermalm

Av Susanna Hauffman Foto Shutterstock

LÄS MER:
Så kan du slippa influensan

Så skyddar du dig mot influensan!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…