Annons

Annons

Så håller du dig frisk i sommar!

Halsa, semester
Sommar, sol, båtliv och camping. Härligt, härligt- men farligt, farligt. Rätt som det är kan olyckan vara framme.
Här är bästa tipsen för att bibehålla hälsan och undvika skador under semestern!
I havet/sjön:

Annons

Maneter
Det finns både ofarliga och farliga maneter och de vi har i Sverige kan visserligen brännas, men de är inte livsfarliga. Men det finns några regler man kan hålla sig till oavsett var i världen man är:
·Bada inte vid en strand som ligger i lä för vinden.
·Bada inte då det är manetblomning, då dyker de upp i stora mängder.
·Ha skyddande kläder om du badar i områden som är kända för att ha mycket maneter
·Lek eller solbada inte där stora mängder maneter sköljs upp på stranden.
•Om du blivit bränd så ta bort manetresterna och kyl med is eller kylbalsam. Är det svåra skador så uppsök sjukhus.

Vassa stenar och halka
Havet kan vara fullt av vassa stenar, halkiga klippor och havstulpaner som rivs. Köp ett par badskor så får du fäste och skyddar fötterna samtidigt.

Badklåda
Orsakas av en parasit som finns i insjöar. Du får stora kliande blåsor men kan lindra klådan med receptfri kortisonkräm eller kylbalsam som finns på apotek.

Byt baddräkt
Det lokala immunförsvaret i underlivet kan tillfälligt försämras om det är kallt i vattnet. Tarmbakterier kan då lättare vandra in i urinblåsan. Byt baddräkt ofta för att undvika urinvägsinfektion.

På stranden
•Solskydd
Viktigast av allt för att undvika malignt melanom! Hög solskyddsfaktor och smörj in ofta, speciellt efter att du badat. Kom ihåg att om solskyddet är äldre än ett år så är det inte längre verksamt och då måste du köpa nytt. Solskyddande kläder och hattar på barn och sitt gärna i skuggan – brun blir du ändå!

•Solsting
Om du bränt dig i solen och kanske till och med skadat dina svettkörtlar då kan inte kroppen göra sig av med överskottsvärmen och det gör att vi blir överhettade, alltså får värmeslag eller solsting. Du blir blossande röd och huden snustorr. För att få tillbaka den normala kroppstemperaturen så behöver kroppen kylas. Låt personen ligga i ett svalt rum, ett svalt bad, eller med blöta, kalla handdukar på kroppen.

•Värmeutslag
Kommer också av att svettningen i kroppen inte fungerar som den ska och åtgärdas med att kyla huden ordentligt. Om rodnaden ökar eller området svullnar och du får feber eller frossa. Ring 1177. Det kan vara tecken på rosfeber, en infektion som kan drabba äldre med dålig cirkulation och sämre immunförsvar.

I skogen
•Alla dessa småkryp! Om du firar semester i fästingrika områden så gå inte i gräset utan skor och ha gärna långärmat och långa byxor. Kolla av hela familjen varje kväll efter de små odjuren. Ser du en röd fläck men ingen fästing så var uppmärksam på hur personen mår de närmsta dagarna. Får du huvudvärk och yrsel så kan det vara Borrelia och då behöver du uppsöka läkare.

•Rödmyror och getingar
Insektsbett kan vara nog så smärtsamma och irriterande och om du är allergisk så är det läge att uppsöka läkare. Men om du inte är det så gör följande:
·Ta bort gadden från getingen. Det brukar funka att skrapa bort den eller ta den med pincett. Tryck inte ut den för då pressas det ut mer gift i huden.
·Tvätta betten och sticket med tvål och vatten. Kyl med is om det gör ont.
·Håll området stilla och högt så går svullnaden ner.
·Ta på kräm som är lokalbedövande eller en kräm med antihistamin som gör att klådan lindras.

•Nässlor
När man bränt sig på nässlor så frisätts ett ämne i kroppen som bildar nässelutslag. Lindra med kallt vatten och bedövande salva.

•Ormbett
Blir du biten av Huggorm så gör det oftast ganska ont och hur du reagerar är högst individuellt, vissa får bara ont och andra blir ordentligt sjuka. Som huvudregel så ska du ligga stilla, hålla området högt och definitivt inte försöka trycka eller suga ut giftet, det gör bara att det sprids vidare i kroppen. Om inga symtom visats sig efter sex timmar så har giftet inte spridit sig och faran är över, annars åk till vårdcentral.

•Giftig svamp
Om någon av misstag fått i sig flugsvamp, spindelskivling eller stenmurklor och blir sjuka. Ring Giftinformationscentralen 08-331231 . Om ett barn råkat smaka på giftig svamp eller giftiga väter som gullregn och liljekonvalj ring och be om råd på giftinformation tel 112.

På resa eller i sommarstugan:
Ska du ut och resa så ta först reda på vilka vaccinationer som krävs. Vissa ska tas veckor innan avresa så planera väl. Vad som ska med i reseapoteket beror på vart du ska och hur länge, så plocka ur det ur listan som känns nödvändigt!
Plåster
Kompresser och kirurgtejp
Särskilda förband som inte fastnar om man bränner sig
Skavsårsplåster
Elastisk binda
Bedövande hudsalva, typ Xylocain.
Solskydd och kylbalsam
Myggmedel
Vätskeersättning
Medel mot turistdiarre
Åksjuketabletter
Värktabletter och febernedsättande
Allergitabletter
Febertermometer
Ta med sax och pincett men kom ihåg att man inte får ha det i handbagaget på flyget

Ta hand om magen
•Magsjuka
Magsjuka på sommaren kallas ofta sommarsjuka. De vanligaste orsakerna är bakterierna salmonella (kyckling, ägg) och campylobacter (kyckling och fågel ibland kött från nöt och gris samt opastöriserad mjölk.
Symtomen är svår diarre´, kräkningar och feber. Man kan bli smittad via livsmedel, förorenat vatten och av mat som hanterats av människor som bär på viruset.

Så här undviker du magproblem:
•Var försiktig med mat både hemma och utomlands.
•Ät bara genomstekt mat, undvik majonnäs, kallskuret kött och skaldjur som stått framme länge på buffe´bord.
•Låt inte maten stå i matkassar utan skynda hem till kylskåpet.
•Använd inte samma skärbräda till kött och grönsaker
•Se till att kyckling och kött blir genomstekt. Rengör alltid skärbrädor och knivar som du använt till kyckling med en gång.

Behandla:
•Medel mot diarre´ Imodium, Travello och Loperamid
•Lactobaciller- kapslar som balanserar bakteriefloran.
•Turistdiarre´ kan man slippa med ett vaccin som man dricker. Bör tas senast två veckor före avresa.
•Vätskeersättning finns på apotek

Fixa cykeln
Se till att hålla cykeln i trim innan du ger dig ut på långtur Rostiga kedjor och punkteringar kan leda till att du trillar av cykeln och skadar dig. Du riskerar även att bli påkörd. Pumpa däcken, smörj kedjor och använd hjälm!

Plåstra om såren
Skoskav och skrubbsår tillhör vanligheterna på sommaren. På apoteket hittar du olika plåster som lindrar.•Scholl, Salvekvick och Compeed har specialplåster. Compeeds plåster för skär- och skrubbsår fungerar som en extra hud, stöter bort vatten och smuts.
I förebyggande syfte kan man använda skoskavs-tejpen Leukoplast- en klassiker för vandrare.

Behandla och skydda
Plåster
kompresser
Kirurgtejp
Snabbförband
Blodstillande vadd
Sårtejp
Sårtvätt
Pincett
Sax

För sinnet:
•Stressa inte
Förväntningarna kan vara höga inför semestern. Du ska göra roliga saker med barnen, hälsa på farföräldrarna, ta det lugnt, hinna läsa alla böcker du missat och kanske dessutom måla sommarstugan och laga bryggan. Ta det lugnt. Kom ihåg att kroppen behöver tid att varva ner och att det faktiskt ska vara skönt att vara på semester, inte stressigt och fullt av måsten. Gör varannan dag till en ren slappardag i hängmattan och känn hur lugnet sprider sig.

•Ha sex
Det är bra för både kropp och själ. Du blir mer harmonisk och glad av hormonet Oxytocin som frisätts vid beröring, immunförsvaret stärks och det ökar naturligt kroppens antikroppar så du kan hålla förkylningar och huvudvärk borta.

•Ha koll på ekonomin
Att ständigt oroa sig för ekonomin är inte något bra upplägg för en skön avslappnad semester. Kolla av innan ni åker iväg att ni verkligen har råd med det ni vill göra eller dra ner på antalet utflykter och tillbringa tiden på stranden med medhavd picknick – det är tillräckligt bra för de flesta och ger lugn i själen.
•Rör på dig
Gå promenader, utforska landskapet eller staden du bor i. Nya upplevelser ger nya spår i hjärnan som gör att vi blir nyfikna och pigga. Kanske hittar du någon ny favoritplats där du vill sitta och bara vara? Gillar du att löpträna så njut av de tidiga sommarmorgnarna som ger dig solljus. Motionen får du medan du njuter.

•Gå på museum, fika, konserter
Man ska inte underskatta kulturens inverkan på oss! Gå och se på vackra tavlor, skulpturer, njut av musik eller ta med barn och barnbarn på finfika. Att vara med människor vi älskar och njuter av att umgås med gör oss gladare och stärker vår känsla av att vara behövda och ingå i ett sammanhang där vi uppskattas.

Av Jessika Devert Foto:Thinkstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…