Annons

Annons

Så håller du koll på hudfläckarna!

Solen strålar ute och visst vill man få färg ! Men se upp för att skaffa solbrännan för snabbt. Hudcancer är den typ av cancer som ökar snabbast i Sverige. Malignt melanom har ökat med över 100 procent sedan år 2000, enligt siffror från Folkhälsoinstitutet.

Så skyddar du dig mot hudcancer

Solens UV-strålar ligger bakom minst 95 procent av alla fall av malignt melanom.
– Det absolut viktigaste man kan göra för att minska risken är att undvika att bränna sig – i solen eller solarium, säger professor Johan Hansson.
Malignt melanom uppstår när hudens pigmentceller börjar dela sig okontrollerat, oftast för att de skadats av solens strålar. Det börjar ofta i ett födelsemärke, men kan även starta genom att en helt ny hudfläck uppstår.
Om hudcancern inte har hunnit sprida sig så opereras hudförändringen bort, då behövs oftast ingen mer behandling. Om cancern har spritt sig behandlas den med cellgifter, andra läkemedel och ibland med strålning.
– Tack vare de nya medlen får allt fler nu chansen att inte bara överleva utan också ha en bra livskvalitet, med sjukdomen under kontroll i många år.
Förutom de nya PD1-hämmarna, finns även Yervoy, ett annat antikroppsmedel som stimulerar immunförsvaret till att gå till attack mot tumörcellerna.
Andra läkemedel mot spridd hudcancer är Zalboraf och Taflinlar, så kallade BRAF-hämmare. Cirka hälften av melanomtumörerna har en genestisk förändring i proteinet BRAF, som gör att cellerna börjar dela sig okontrollerat.
– Läkemedlen stänger av det felaktiga proteinet i tumörcellerna och därmed dör de i stället för att fortsätta dela sig, förklarar Johan Hansson.
Forskningen på det här området är just nu mycket intensiv, och enligt Johan Hansson är fler nya läkemedel sannolikt på väg, något som förstås är goda nyheter för melanomdrabbade.
– Men det allra viktigaste är fortfarande att skydda sig noga mot solen. Det är det absolut effektivaste sättet att stoppa ökningen av malignt melanom.

Håll koll på dina hudfläckar

Ta för vana att regelbundet titta på dina födelsemärken, så ser du snabbt om något av dem förändras. Det här är vad du ska titta efter:
• Har märket blivit större, blivit mörkare, blivit olikfärgat eller fått en oregelbunden form?
• Har märket börjat klia?
• Har märket dykt upp plötsligt?
• Ser det annorlunda ut än de andra märken du har på kroppen?
Om du svarar ja på en eller flera av frågorna är det dags att snarast söka läkare.

Annons

Källa: Melanomföreningen

Så skyddar du dig

• Undvik att bli bränd i solen. Cancerfonden har råden du behöver för att skydda dig. Håll dig i skuggan mellan kl 11 och 15, när solen är som starkast.
• Skydda huden med tunna, lätta kläder. En långärmad tröja, byxor och en solhatt ger ett bra skydd.
• Använd solskyddsmedel med en faktor över 15 på de kroppsdelar som är oskyddade, t ex ansikte och händer.
• Använd ett vattenfast solskyddsmedel som ger skydd mot både UVA- och UVB-strålning. Smörj in ett tjockt lager för tillräcklig effekt och upprepa efter några timmar, och alltid efter bad.
• Undvik att sola i solarium.
• Tänk särskilt på att skydda barnen i solen, med täckande kläder och hatt. Barn under ett år bör inte alls utsättas för direkt solljus.

Av Katarina Rehn Foto:AOP-IBL

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…