Annons

Annons

Så här förvarar du potatis på bästa sätt

Potatis är både gott och nyttigt. Så här ska du förvara den omtyckta lilla knölen för att maxa hållbarheten.

Potatisen är en långlivad knöl, som håller länge – bara den förvaras på rätt sätt. Den är nämligen känslig för ljus och om den får för mycket av den varan kan den bli oätlig.

Potatis. Bild: IBL Bildbyrå

De gröna fläckar som ibland uppstår på vissa potatisar, är klorofyll som bildas då potatisen utsätts för ljus. Det gröna är också en varningssignal om att så kallade glykoalkaloider håller på att bildas, enligt Livsmedelsverket. Glykoalkaloider är beska och giftiga ämnen som finns naturligt i potatisen. De fungerar lite som potatisens eget bekämpningsmedel mot skadedjur, och i potatisen kallas de solanin och chakonin.

Annons

Om du får i dig stora mängder glykoalkaloider kan du få diarré, magsmärtor och bli illamående. Vid riktigt allvarliga fall kan man få akuta problem med nervsystemet, men något sådant fall har aldrig rapporterats i Norden, enligt Livsmedelsverket.

”Mörkt och kallt”

När potatisen utsätts för mycket ljus kan solanin och chakonin produceras. Därför är rätt förvaring A och O.

– Förvara alltid potatis mörkt och svalt. Men kom ihåg att den inte behöver vara kylskåpskall, säger Sandra Palmqvist, matredaktör på Allers.

Potatis. Bild: IBL Bildbyrå

Bäst trivs potatisen på ett torrt ställe med en temperatur på 5-10 grader. Ett tips är att använda en papperspåse som förvaras kallt i källaren eller uterummet. Har du ingetdera går det bra att förvara potatisen i svalen i kylskåpet.

Om potatisen ändå blir grön, är det bra att skära bort det gröna med god marginal. Är hela potatisen grön är det bara att slänga den. Genom att skala potatisen minskar du risken att få i dig gifterna, eftersom det mesta sitter i eller strax under skalet. Om potatisen har fått groddar ska du ta bort dem, de är ofta mycket rika på glykoalkaloider.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Så förvarar du ägg på bästa sätt

Smartaste sättet att frysa in – och tina – köttfärs

5 smarta saker du kan använda en isform till

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…