Annons

Annons

Så här hjälper vitlök hjärtat – 4 orsaker att äta mer

Sedan länge är det känt att vitlök sänker de dåliga blodfetterna, som är en grundorsak till hjärt-kärlproblem. Nu har forskarna upptäckt ytterligare en egenskap hos den lilla löken, som gör att den kan skydda mot hjärtinfarkter.

vitlök bra för hjärtat

Frossa i vitlök och skydda dig mot hjärtinfarkt.

  1. Vitlök sänker blodfetterna som är en grundorsak till hjärt/kärlproblem
  2. Kosttillskott med vitlök i mycket höga koncentrationer stabiliserar förkalkningarna i kärlen så att de inte spricker. Därmed skyddas man mot hjärtinfarkt.
  3. Den blodförtunnande effekten gör så att blodproppar och strokes motverkas. När man ätit vitlök kan forskarna med mikroskop studera hur det blir fart på de röda blodkropparna.
    Annons

    Eftersom deras hastighet i blodet höjs, blir blodet mer lättrinnande och proppar bildas inte lika lätt.

  4. Hög koncentration av vitlök sänker också blodtrycket.

Obs! Eftersom vitlök har en så pass blodförtunnade effekt, bör man undvika att kombinera kosttillskott med vitlök och blodförtunnande medicin. Och ska man opereras bör man också avstå från vitlök några veckor innan, på grund av blödningsrisken.

Kosttillskott med vitlök

Det kan vara svårt, för att inte säga omöjligt att klämma i sig rå vitlök i den omfattning att det har effekt på hjärtat. Vill man till exempel sänka blodtrycket behövs ungefär en hel vitlök om dagen! Som tur är finns det kosttillskott med vitlöksextrakt.
Text: Kristina Eriksson
Foto: AOP-IBL

Läs också:

Skydda ditt hjärta med juice!

Tyst hjärtinfarkt är vanligare bland kvinnor

Berit, 72: Magsmärtan var en hjärtinfarkt

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…