Annons

Annons

Så här förvarar du dina grönsaker

Vilka grönsaker ska förvaras i kylskåp och vilka ska vara i rumstemperatur? Här får du tips och råd för längre hållbarhet!

1. Tomater

tomater

Tomater ska inte förvaras i kylskåp, eftersom de då förlorar sin smak och mognaden stoppas. Lägg dem i en skål eller på ett bord med mycket luft emellan – tomater trivs inte att ligga för kompakt. Behöver tomaterna mogna snabbt kan du lägga några bananer intill, så stimuleras mognaden.

Annons

Recept: Gör vår goda tomat- och paprikasoppa

2. Gurka

Gurka

Gurka trivs inte i varmare temperatur än plus 10 grader. Förvara gurkan i en plastpåse i kylen och låt den undvika närkontakt med tomat eller avokado, eftersom dessa kan göra gurkan mjuk och gulaktig.

3. Lök

Lök

Lök ska förvaras torrt, svalt och mörkt. Den bör aldrig ligga i plastpåse och inte heller i ett fuktigt kylskåp. Låt den stå framme på bänken eller på en plats där lampan är släckt. Är löken delad ska den dock förvaras i kyl.

4. Potatis

potatis

Precis som lök vill även potatis ha det torrt, svalt och mörkt. Bästa temperaturen är mellan 5 och 10 grader. Du kan exempelvis lägga potatis i en brun papperspåse och sedan förvara påsen på ett kallt golv eller på en terrass eller balkong. Blir potatisen grön kan det bero på att den får för mycket ljus.

Recept: Laga vår goda potatiskak med lök och rosmarin

5. Paprika

paprika

Paprika ska förvaras svalt, men inte för kallt. Efter två veckor i ett kylskåp med 5 grader kan paprikan få köldskador. Särskilt paprika som är grön är känslig för kyla. Förvara den i en påse i ett kylskåp på mellan 7 och 12 grader.

6. Morötter

morötter

För att förhindra uttorkning bör morötter förvaras svalt i en plastpåse, helst längst ner i kylen. Bäst smakar morötterna om de äts i nära anslutning till köptillfället.

7. Squash

squash

Squash bör förvaras svalt i en plastpåse i kylskåp runt 10 grader. Liksom gurka kan squash bli mjuk och gulaktig om den får ligga tillsammans med avokado eller tomater. Se alltså till att den ligger avskilt.

Recept: Gillar du paj? Då måste du testa den här

Av Margaretha Malmgren/Allas Foto AOP-IBL


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…