Annons

Annons

Så kan du spara pengar – när du handlar

Hur kan du spara pengar när du shoppar? Jo, genom att konsumera effektivt. Den mest nödvändiga och största utgiftspost du har är troligtvis mat. Hur gör man då för att skona sina slantar utan att behöva offra kvalitet? Svaret är: man följer dessa tips!

spara-pengar

 

Hemsidan lifehack.org har publicerat smarta sparknep. Vi har översatt, knådat, plockat russinen ur kakan – och serverar dig resultatet här.

1. Gör en lista

Tillhör du dem som brukar göra listor, men ändå handlar mer än vad du skrivit upp? Tricket är att inte bara anteckna sådant du har brist på hemma. Planera din lista på lite längre sikt istället. Om du dessutom kikar i t.ex. affärens reklamblad och på din lista lägger till erbjudanden på sådana reavaror du verkligen behöver så kan din lista bli ännu mer funktionell. Skriv också ner din budget och försök hålla dig till den summan.

Annons

2. Använd inte kuponger i onödan

Va? Är inte kuponger bra? – Jo, kuponger är bra om de gäller sådana saker du behöver. Men alla har vi nog varit i situationer där vi kanske köpt något på kupong bara för att det varit ett bra erbjudande… Och på så sätt trott att vi gjort ett kap, men egentligen spenderat pengar i onödan.

3. Kolla jämförelsepriser

Titta inte bara på vad du behöver betala för att få hem en vara. Spana även in jämförelsepriset! Det brukar finnas bredvid varans köpesumma. Jämförelsepriset är precis vad det låter som – ett sätt att jämföra priser mellan olika varor. En förpackning kaffe kostar kanske 40 kronor, en annan förpackning 45 kronor. Vilken som är billigast beror naturligtvis på hur mycket kaffe det är i respektive paket. Om man inte orkar kolla upp hur mycket varje paket innehåller och sedan själv gå igenom matteprocessen att räkna ut kostnaden per gram, ja då kan man kolla på jämförelsepriset. Beroende på vad det gäller för typ av vara kan jämförelsepriset anges i antingen vad produkten kostar per kilo, per liter, eller per någon annan jämförbar enhet.

4. Köp affärens egna märken

Det är lätt att fastna i ett visst hjulspår och handla de märken man är van vid. Men affärernas egna märken kan faktiskt hålla lika hög kvalitet och ha lika god smak som större, externa märken. Affärernas egna märken är ofta billigare, så här finns pengar att spara!

5. Handla inte hungrig

Detta är lättare sagt än gjort. Studier har dock visat att om man handlar när man har lågt blodsocker så tenderar man att köpa 70% mer än om man handlar när man är mätt. Dessutom är man i hungrigt tillstånd mindre benägen att bry sig om vad man väljer för produkter och köper kanske på sig onödigt dyra varor.

6. Leta efter reavaror

Ibland säljer affärer produkter som har något fel på förpackningen eller som håller på att gå ut, till extra billigt pris. Man kan spara en hel del pengar om man får tag på dessa varor, och många livsmedel kan t.ex. frysas in. Men – det gäller ju att inte köpa saker på måfå. Satsa på varor du behöver eller brukar använda.

7. Köp med mängdrabatt

Att köpa många varor och pröjsa mycket pengar kan ta emot, men hittar du produkter med mängdrabatt – se erbjudandet som en investering. Åtminstone om det gäller något nödvändigt eller något du använder ofta… Vissa saker kommer du ju alltid att behöva, exempelvis toapapper. Så om du hittar ett bra erbjudande, varför inte passa på att hamstra? Se dock upp för erbjudanden om lyxvaror eller om saker du helt enkelt inte behöver. Sådant kan vara frestande att köpa, men gäller erbjudandet något onödigt så är ju känslan av att man sparar pengar vid köp faktiskt falsk.

8. Köp mångsidig och billig mat

Handla varor som kan användas på många och fiffiga sätt! Ett exempel på ett sådant livsmedel är potatis. Du kan mosa, fritera, koka, klyfta eller baka dem – helt enkelt vara nästan oändligt kreativ till en låg kostnad. Vill du dessutom fylla ut måltider och göra dem matigare utan att spendera särskilt mycket pengar? Satsa på linser, bönor och andra grönsaker.

9. Ät vegetariskt minst en gång i veckan

Kött kan kosta en del, så den som äter kött kan spara pengar genom att laga vegetariskt oftare. Kanske vill du inte ge upp kött helt, men även att bara byta ut kött mot grönt en eller ett par gånger i veckan kan göra skillnad för din ekonomi och dessutom är det bra för miljön.

Fler tips!

Frys in mat – t.ex. rester, storkok och enskilda varor.
Spendera tid på att leta efter billiga recept.
Släng inga rester. Spara till nästkommande dag och ät till lunch, eller frys in och ät någon annan dag… Även om det bara blir lite rester över efter en middag lönar det sig att spara dem – rester från flera måltider kan ju tillsammans bilda en ny hel måltid!

Av Sara Kring/Hemmets Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…