Annons

Annons

Så länge jag kan minnas har min mamma druckit

Min artonårsdag var något jag länge hade längtat efter. Äntligen kunde jag skapa mitt eget liv, långt bort ifrån min mamma.

Alkoholism mamma

Glädjen visste inga gränser när jag fick ett extrajobb som kunde finansiera en egen etta. Den var på 18 kvadrat med kokskåp, utan balkong och med utsikt mot en grå innergård. Men det kändes som lyx för mig. Att kunna stänga dörren om sig, äta när jag ville och kunna sova en hel natt utan att bli väckt.
Så länge jag kan minnas har min mamma druckit. Perioder av arbetslöshet och sjukskrivningar avlöste varandra.

Annons

Hon hade ingen rätsida på vare sig jobb eller själva livet.
Varje dag jag kom hem från skolan var en överraskning. Ibland var det hög musik som spelades ända ut i trapphuset och vardagsrummet var fullt av män och kvinnor som drack. Hade jag tur var mamma ensam och låg och sov i soffan, men de gångerna var lätträknade. Då kunde jag laga mat, om det fanns något i kylen, och äta i lugn och ro. Ibland tog jag pengar ur mammas plånbok och handlade mat för dem.
Lunchen i skolan var min räddning under skolåren. Mina klasskamrater kunde inte förstå att jag kunde stoppa i mig både fiskbullar och blodpudding med god aptit. Och jag kunde inte berätta varför. Inte heller 
varför jag inte kunde ta hem kompisar efter skolan. Skulle jag träffa 
någon för att plugga blev det hemma hos dem eller på biblioteket. Jag skämdes för min egen mamma.
Min syster var två år äldre än jag och flyttade hemifrån så fort hon kom in på gymnasiet i en annan stad. Vi pratade sällan om vårt problem hemma. Det fanns inte så mycket att göra åt saken. Vi var båda duktiga i skolan och hade bra läs-
huvud. Hade vi inte haft det hade kanske lärarna reagerat och vår situation förändrats.
Vår mamma hade uppfostrat oss själv 
under alla år eftersom pappa försvann när jag bara var ett år. Hon hankade sig fram med ströjobb, men efter några år blev hon utbränd och deprimerad. Under sjukskrivningen började hon dricka ihop med några av våra grannar och sedan dröjde det inte länge förrän hon blev beroende.
Till en början höll hon skenet uppe, men snart rasade fasaden. Då skämdes hon och började dricka ännu mer. Olika män passerade, men ingen som hon träffade under en längre tid.
Både jag och min syster försökte hjälpa mamma flera gånger, men vi nådde aldrig fram. Man orkar ett tag, men utan någon respons tar krafterna slut. Även om det är ens egen mamma.
Nu har jag lämnat mitt gamla liv. Min lägenhet innehåller för närvarande bara en säng, köksbord och två stolar, en byrå och ett skrivbord. En klasskompis, vars pappa äger huset, hjälpte mig att få hyra den. Mamma vet inte var jag bor och jag tänkte låta det förbli så. Jag pluggar sista året på gymnasiet och 
planerar att ta ett år ledigt och arbeta innan jag söker vidare till högskolan. Extrajobbet 
i butiken ger mig precis vad jag behöver för att kunna klara mig. Jag får ofta jobba mer än jag skrivit upp mig för och stortrivs 
med jobbkompisarna. Jag har skapat mig ett nytt liv.
”Mimmi”

Läs också:

Jag smygdrack lådvin i garderoben

Så säger du nej till alkoholen när alla andra dricker

”Jag tänkte på alkohol 24 timmar om dygnet”


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…