Annons

Annons

Så många koppar kaffe ska du dricka för att leva längre

Kaffets hälsoeffekter är omdiskuterade. Nu visar en färsk studie från European Society of Cardiology hur många koppar kaffe per dag du ska dricka – för hälsans skull.

Observationsstudien har haft nästan 20 000 deltagare. Forskarna ville se om det fanns något samband mellan hög kaffekonsumtion och dödlighet eftersom detta aldrig tidigare undersökts i ett Medelhavsland.

Annons

Bild: Shutterstock/IBL

När studien inleddes i slutet på 1990-talet var medelåldern bland deltagarna 37,7 år. De medverkande fick då svara på frågor rörande mat- och dryckesvanor, hälsotillstånd och levnadsförhållande.

Gilla Året Runt på Facebook

Efter ungefär tio år följdes deltagarna upp. Under den tiden hade 337 av dem dött.

Forskarna kunde då se att risken för att dö var 64 procent lägre för den som drack minst fyra koppar kaffe per dag, jämfört med den som aldrig eller nästan aldrig drack kaffe. För den som dagligen drack två koppar kaffe minskade risken att dö med 22 procent, enligt studien.

Kaffekonsumtion och ålder

Forskarna kunde också se att det fanns ett samband mellan kaffekonsumtion och ålder. Den som var minst 45 år gammal och drack två koppar kaffe hade 30 procent mindre risk att dö under testperioden. Bland de yngre deltagarna var sambandet inte lika tydligt, enligt studien.

– Detta kan tyda på att kaffe har en starkare skyddande effekt bland äldre, säger Adela Navarro, kardiolog vid Hospital de Navarra i Pamplona i Spanien, i ett pressmeddelande.

Bild: Shutterstock/IBL

Forskarnas rekommendation utifrån sitt resultat blir därför följande:

– Vår undersökning tyder på att fyra koppar kaffe per dag kan vara en del av en hälsosam kost hos friska människor, säger Adela Navarro.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Koffeinexperten: Då kan kaffe faktiskt vara dåligt för dig

6 anledningar till att dricka varmt vatten

Forskare: Detta är det nyttigaste sättet att koka te

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…