Annons

Annons

Så mycket socker dricker du – utan att veta om det

Vi är törstiga och tar något gott att dricka. Men vad är det egentligen vi får i oss? En massa onödigt socker, visar det sig…

Så mycket socker innehåller ett  glas juice

En ny undersökning har tagit reda på hur många glas vi svenskar dricker av olika drycker varje vardag respektive helg. Syftet är att kartlägga hur mycket socker vi får i oss bara genom drycken.

Resultatet visar att svenskarna dricker nära 40 sockerbitar – i veckan. I snitt får varje svensk i sig 3,4 glas juice, 3,6 glas vin, 1,5 glas lättöl, 2,2 glas läsk och 2 glas saft per vecka.

Värsta sockerbovarna

sockerMännen dricker betydligt mer socker än kvinnorna; 42 sockerbitar i veckan jämfört med kvinnornas 31.

Annons

– Fler och fler svenskar vill minska på sitt sockerintag – och för de allra flesta innebär det att dra ner på godis, glass och bakelser, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna och tillägger:

– De värsta sockerbovarna är emellertid inte alltid de mest uppenbara. Många drycker har förödande mängder socker i sig.

Inte riktig frukt

En stor sockerbov i svenskarnas dryckesvanor är juicen. Snittet på 3,4 glas i veckan motsvarar cirka 16 sockerbitar bara där.

– Det är väldigt stor skillnad på att äta och dricka frukt. Den som – rent hypotetiskt – skulle skala och äta 7-8 apelsiner på raken blir ju åtminstone mätt, men motsvarande mängd apelsinjuice ger bara en enormt stor mängd energi som kroppen får väldigt svårt att göra sig av med, säger Karin Nileskog.

Så många sockerbitar innehåller ett glas (2 dl):

Juice: 4,7 sockerbitar

Läsk (Coca Cola): 6,2 sockerbitar

Blandsaft: 2,8 sockerbitar

Lättöl: 0,3 sockerbitar

Rött vin: 0,4 sockerbitar

LÄS OCKSÅ: Här är alkoholen som innehåller flest kalorier

Källa: ViktVäktarna
Av: Margaretha Malmgren/Allas
Foto AOP-IBL


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…