Annons

Annons

Så maxar du viktraset!

Varför lyckas vissa så bra med att gå ner i vikt och andra inte? Året Runt har frågat tre experter om hur de gör för att maxa viktnedgången!

LÄS OCKSÅ:
Gå ner i vikt med promenader – så kommer du igång!
Yvonne Rydings bästa hälsotips

ga ner i vikt
Här är deras 5 bästa tips:

1.Hälsocoachen ULRIKA GABRIEL
Ulrika Gabriel, hälsocoach, kör 5:2-detox, som hon kallar det. Två dagar i veckan äter hon färre kalorier och så ren mat som möjligt. Hon har grupper på Facebook där hon hjälper andra på samma sätt.

Annons

1, Drick mycket! Gärna varma drycker eftersom de ger en större mättnadskänsla. Också bra om du känner dig frusen under fastedagarna.
2, Ät din största måltid när du är som hungrigast. De flesta har högst förbränning vid lunchtid och det är också då det kan kännas bäst att fylla på med energi.
3, Förbered dig. Risken är mycket större att du äter mer än vad du hade tänkt om du är spontan. Genom att tänka till dagen före och förbereda dina måltider så kan du släppa dessa tankar.
4, Ät, drick och njut – långsamt! Se till att njuta av dofter, smaker och konsistenser och ta god tid på dig. Genom att fokusera på det du äter och dricker är det lättare att släppa det när det inte är matdags.
5, Fundera på hur bra fastedagar ser ut för dig. En del väljer att se dessa dagar som lugna dagar med fokus på att inte stressa. Andra tycker att det är bäst att ha fastedagar då det är fullt upp.

Gilla Året Runt på Facebook

2: 5:2 gurun MICHAEL MOSLEY
Mannen som startade trenden kör idag inte 5:2 utan 6:1, han fastar alltså en dag i veckan. Helt enkelt för att han inte vill gå ner mer i vikt, än de 9 kilo han redan tappat.

1, Stå ut i två veckor
Det tar tid för både kroppen och psyket att skapa nya vanor. Bestäm dig redan innan för att ge dieten två veckor, totalt blir det fyra fastedagar.
2, Ignorera hungern! Känner du dig hungrig så försök ignorera det och gör något annat. Ta en promenad eller läs en bok.
3, Fasta ihop
Vi människor är vanedjur och vill gärna falla tillbaka i gamla vanor, då är det bra att ha en kompis som kan peppa. Det är dessutom roligt att kunna utbyta recept och tips med varandra.
4, Skippa kolhydraterna på fastedagarna
Mosley själv äter bara grönsaker och protein då det mättar bättre och under längre tid. Om man blir hungrig så strunta i kolhydraterna då de förbränns först.
5, Nått målvikten?
Är du nöjd med din viktnedgång så gå över till 6:1, alltså fasta en gång i veckan för att hålla vikten. Men glöm inte att hålla koll så du inte börjar gå upp igen. Mät dig med jämna mellanrum.

3: Kostrådgivare HELENA BERGGREN som driver företaget Livs-Viktigt.
Helena har stor erfarenhet av att hjälpa personer med övervikt och på väg till en bättre hälsa. Helena föreläser över hela Sverige och hennes föreläsningar om tankens kraft och våra attityder är mycket uppskattade.

1. Attityd är viktigt. Om du bara tänker att det är synd om mig ”jag får inte äta”, så blir det jobbigt. Du väljer själv och du har ansvar för din hälsa. Fokusera på det du vill uppnå och inte det du tycker du får försaka. Ha en positiv inställning till det du gör.
2. Mat är för många mycket mer än bara mat. Mat är känslor. Se till att skapa en härlig känsla med annat än mat dessa två dagar. Tänd ett ljus, ring en vän, hyr en bra film, gör ett fotbad. Hjärnan kan bara fokusera på en sak samtidigt.
3. Resultat får du inte av vad du VET utan av vad du GÖR. Kom ihåg alla de hälsoeffekter du får och din kropp får vila och du stärks.
4. Tveksam eller svårt att hålla ut? Sätt mål för din 5:2. Exempelvis, jag skall äta 5:2 med en prövotid på två veckor. Dessa två veckor är det detta som gäller, utan undantag, sedan kan jag välja att fatta ett nytt beslut.
5. Gör smarta val. Ät saker som mättar bra men som innehåller lite kalorier. Tycker du det är svårt med mat så använd ett näringstillskott de dagar du går på 5:2. Lite kalorier men mycket näring och redan kaloriberäknat.

Av Jessika Devert Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ:
Gå ner i vikt med promenader – så kommer du igång!
Yvonne Rydings bästa hälsotips

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…