Annons

Annons

Johannes Brost död: Så minns kändis-Sverige sin vän och kollega

Skådespelaren Johannes Brost har avlidit 71 år gammal. Många minns den folkkäre skådespelaren som lämnar ett stort tomrum efter sig. "Det var en solstråle", säger Eva Rydberg till Sveriges Radio.

Läs mer: Johannes Brosts sista tid – kampen mot cancern

I höstas kom beskedet att skådespelaren Johannes Brost drabbats av cancer. Senare under hösten väntade operation i Lund.

– Det var så kluvet. Chockad, ledsen och glad samtidigt, sa han till cancerinformation.nu under hösten om cancerbeskedet.

Annons

Johannes Brost kämpade hårt mot cancer. Bild: IBL Bildbyrå

Men under fredagen meddelade Johannes Brosts familj att skådespelaren gått bort på Skånes universitetssjukhus under torsdagen.

”Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss”, skriver familjen, enligt DN.

Sofia Ledarp: ”Ett sådant stort hjärta”

Johannes Brost lämnar ett stort tomrum efter sig och många svenskar sörjer skådespelarens bortgång.

Skådespelaren Sofia Ledarp, som deltog i samma säsong av ”Stjärnorna på slottet” som Johannes Brost, beskriver honom som väldigt kärleksfull – framförallt mot människorna som var viktiga i hans liv.

– Jag är väldigt glad att jag fick träffa en sådan människa som Johannes. Han har ett sådant stort hjärta och var verkligen en historieberättare, säger hon till Aftonbladet.

Sofia Ledarp, Lia Boysen, Johannes Brost, Magnus Uggla och Gunnel Fred deltog i ”Stjärnorna på slottet” som visades 2017. Bild: IBL Bildbyrå

Hon påpekar också att han hade flera sidor.

– Han var både en rebell och en discokula. Han var helt enkelt underbar.

Tommy Körberg var en annan av Johannes Brosts vänner. De träffades så sent som i december.

– Johannes var en glad gamäng med ett djupt socialt patos. Det var alltid högt i tak och jag har många goda minnen från vår tid ihop, säger Tommy Körberg till Aftonbladet.

En av de sista rollerna i ”Fröken Frimans krig”

Skådespelaren Sissela Kyle var med i en av Johannes Brosts sista produktioner,”Fröken Frimans krig”. Hon har även regisserat honom i musikalen ”Top hat”.

– Så oerhört tråkigt, det var verkligen ledsamt att höra. Han trodde att han skulle bli frisk, säger hon till Dagens Nyheter.

Hon beskriver hans bortgång som en stor förlust.

– Han var en originell och fin skådespelare som var väldigt levnadsglad och det tycker jag att man känner i hans skådespeleri. Och så var han dessutom en lojal och schysst kamrat. Han var en nyfiken, positiv och glad kille.

Johannes Brost i ”Fröken Frimans krig”, tillsammans med skådespelarna Maria Kulle och Lena T Hansson. Bild: IBL Bildbyrå

Även skådespelaren Ola Forssmed lyfter fram hans förmåga att se sina medmänniskor.

– Jag fick precis höra och jag är otroligt bedrövad. Han var den soligaste personen både på och bakom scen. Han uppmärksammade alla och såg till att alla hade det bra, säger Ola Forssmed till Sveriges Radio.

Johannes Brost var ”alltid på gott humör”

Eva Rydberg minns hans goda humör som smittade av sig.

– Det var en solstråle. Han var alltid på gott humör. Man älskade att ha honom omkring sig och han var alltid hundra procent bra i sina roller. Han var mångsidig och kunde allt, säger hon till Sveriges Radio.

Eva Rydberg minns sin vän och kollega Johannes Brost. Bild: IBL Bildbyrå

Skådespelarkollegan Helena Bergström spelade mot Johannes Brost i både ”Black jack” och ”Änglagård”.

– Han var en otroligt varm person och skådespelare. Den här värmen som han utstrålade som människa sken igenom i alla hans roller och det är en otrolig förlust att vi inte får se honom igen. Självklart tänker jag på hans närstående och beklagar förlusten otroligt mycket, säger Helena Bergström till Svenska Dagbladet.

Johannes Brost var en familjeman

Skådespelaren Ulf Brunnberg lyfter fram Johannes Brost som en stor familjeman.

– Han var väldigt barnkär. Familjen var primär för honom, och det tyckte jag var ett väldigt bra drag. Det är lätt att bli yrkesskadad när man sysslar med skådespeleri och bara vara narcissist, men det var inte han, säger han till TT.

Läs också:


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…