Annons

Annons

Så mycket blir nya tv-avgiften

Den gamla tv-licensen bör fasas ut och ersättas, anser regeringen. Nu föreslår de en fast individuell avgift som betalas via skattsedeln. Som mest blir avgiften 1300 kronor om året.

Den nya avgiften innebär att det blir billigare för ensamhushåll. Åtminstone de som inte skolkat från att betala tv-licensen tidigare. Bild: IBL

Frågan om tv-licensens vara eller icke vara har pågått under en längre tid. För närvarande betalar alla hushåll som har en tv- eller radiomottagare hemma 2 400 kronor om året. Enligt regeringens nya förslag ska licensen alltså ersättas av en individuell avgift som läggs på skattsedeln och som grundar sig på beskattningsbar förvärvsinkomst.

Annons

Förslaget innebär att alla som är över 18 år och tjänar över 13 600 kronor i månaden ska betala en andel av inkomsten i avgift oavsett man har en tv-apparat hemma eller inte. Andelen har ett maxtak på 1300 kronor. Den som tjänar mindre än 13 600 kronor betalar reducerad avgift. Det innebär att till exempel studenter med enbart studiemedel inte behöver betala avgift alls.

Gilla Året Runt på Facebook

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) berättade om förslaget till ny tv-avgift vid en presskonferens. Bild: Regeringen

Dyrare för hushåll med två vuxna

Förslaget innebär att ett hushåll med två vuxna i alltså betalar 2600 kronor om året. En höjning med 200 kronor mot idag.

För ensamhushåll blir det däremot en väsentlig sänkning från 2400 kronor till 1300.

– Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) till SVT.

Enligt regeringen finns det även andra fördelar med förändringen. Bland annat att man slipper skicka ut fakturor. Regeringen föreslår att det nya systemet träder i kraft från och med nästa år.

Källa: SVT, Regeringen

Text: Henrik Högström

 Läs också:

Förslag: TV-licensen skrotas – blir skatt

Lagförslag mot oseriösa telefonförsäljare: Kräver skriftliga avtal

Därför kan ditt favoritvin försvinna från systemets hylla


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…