Annons

Annons

Så mycket insekter får vi i oss genom maten – varje år

Att vi får i oss insekter genom maten förvånar knappast någon. Men att du får i dig runt ett kilo insekter genom maten varje år är kanske mer förvånande. Och i framtiden tror forskarna att de kan bli en ännu naturligare del av vår kost.

Det här är inte en artikel för kräsmagade.

Insekter är rika på både proteiner och fett. Bild: Shutterstock/IBL

Och även om de flesta av oss inte aktivt äter insekter så gör vi det ändå – passivt.

– Trots att vi rensar bär och grönsaker noga är det omöjligt att få bort alla insekter, säger Alf Ekblad, professor i biologi vid Örebro Universitet, till Nerikes Allehanda.

Annons

Och det blir en hel del vi inte får bort – omkring ett kilo insekter per år räknar man med att en vanlig människa får i sig genom maten.

Men det är inte bara bären vi själva plockar eller dåligt sköljda salladsblad som är bovarna. Även vanliga livsmedel vi köper innehåller ofta insekter och insektsfragment.

Rika på proteiner och fett

En grupp amerikanska forskare har kommit fram till gränsvärden för hur mycket insektsfragment det får finnas i olika livsmedel. Som att det går bra med fyra larver per 500 gram bär, eller 60 insektsfragment i en 100 grams chokladkaka. Färgen i godis är också ofta gjord av krossade insekter.

Choklad kan också ha spår av insekter, enligt amerikanska forskare. Bild: BSIP SA / Alamy

Däremot är det inte på något sätt farligt – även om det vänder sig i magen för många av oss vid blotta tanken. Det är snarare tvärt om, enligt Alf Ekblad.

– Inne i insekten finns mycket protein. Sen finns det även flugor som är larver en längre tid och som innehåller mycket fett, något vi i framtiden kan använda att till exempel steka i, säger han till tidningen.

Källa: SVT Nyheter, Råd&Rön
Foto: IBL
Text: Mikaela Alex, MåBra

Läs också:

7 sätt att få en (nästan) insektsfri sommar


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…