Annons

Annons

Så påverkar vädret dig i höst

Den 22 september vänder det – då infaller höstdagjämningen och då är dag och natt lika långa. Vi ringde upp TV-meterologen Pererik Åberg för att prata väder.

En fin höst får oss att klara novemberdippen

Meterologen Pererik Åberg på Sveriges Television kan allt om väder

Varför blev just denna sommaren som den blev i stora delar av landet?

– Det som styr allt är luftströmmar på 7000 meters höjd. En kraftig jetvind kan styra om lågtryck så att de lämnar plats för högtryck och vice versa.

Annons

Kan vädret bli ”för bra” för oss?

– Hastigt påkommen värme, en så kallad fön, påverkar oss starkt – folk blir som galna. Det är elektriska partiklar som påverkar oss och brottsstatistiken går i taket direkt.

Gilla Året Runt på Facebook

Påverkar sommaren – som vi just har upplevt – hur vintern blir?

– Nej. Vädret är kaos, det kan bli precis hur som helst. Vi har genom åren sett alla varianter på kombinationer mellan årstiderna.

Påverkar årstiderna inte alls varandra?

– Det finns bara två månader som man kan koppla ihop med varandra. Om januari är riktigt kall, så ligger kylan kvar även i februari, då snötäcket lagrar kylan. Men även om det är jätteblött i juni kan det bli jättevarmt i juli.

Existerar olika typer av ”tecken”, som att många rönnbär ger en kall vinter?

– Nej. ”Tecknen” talar ju bara om vad som har hänt, att vädret dittills har gagnat rönnbären.

– Däremot kan man se att efter ett kraftigt pollenår, som 2012, är björkarna trötta. Då blir det inte lika mycket pollen året därpå, något som stämde utmärkt i år.

Varför drabbas södra Sverige oftare av översvämningar, stormar och skyfall än norra?

– De flesta stormarna kommer från Atlanten, slår in kraftigast över södra Sverige och ställer där till mest problem. Detta händer även i norr, men där är man mer van vid vårfloder och plötsliga vattenmängder än söderöver.

Barnen älskar snön, men kyla från Ryssland påverkar hela Sveriges östkust

Östkusten verkar ha fått mer snö än vissa fjälltrakter under senare år. Är det en slump?

– Nordostliga vindar från Finland och Ryssland plockar med sig fukt från Östersjön. När vindarna kommer in över kustlandet – Gävle, Stockholm, Oskarshamn – blir de till snöbyar.

– Det kan bli som en snökanon och ge en meter snö på en enda ort. Som Gävle 1997. Från Atlanten kommer aldrig sådan kyla, därför är västkusten minst snödrabbat.

Hur påverkas vi av höstens väder?

– Om vi får torrt och soligt väder från augusti till oktober så slipper vi ofta höstdepression. Annars är november värst med lite ljus, grått och regnigt, ingen snö som lyser upp. Men om hösten har varit fin tills dess så klarar vi dippen.

– Även djuren påverkas. Förra årets regnsommar gav en stor population av mygg. Årets torra sommar tog däremot knäcken på dem, så nästa år borde vi kunna se fram emot ganska lite mygg.

Text: Erika Svernström
Foto: Shutterstock, Carl-Johan Söder/SVT, Thinkstock

Läs också:

5 fördelar med dåligt sommarväder

SMHI om sommaren 2017: Var fjärde väderprognos har varit fel

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…