Annons

Annons

Så påverkas din kropp när vi går över till sommartid

På söndag går vi från vintertid till sommartid och klockan ska vridas fram en timme. Men omställningen påverkar kroppen och hälsan – vi hjälper dig att göra övergången så smidig som möjligt.

Kvinna i sängen bredvid en väckarklocka.

På söndag får du sova en timme mindre.

En timme hit eller dit kanske inte verkar spela så stor roll, men tidsomställningen kan faktisk påverka oss mer än vi tror – både negativt och positivt.

Till skillnad från på hösten, då vi får en timme extra, tar vårens sommartid ifrån oss en extratimme på söndagsmorgonen. När klockan slår 02.00 den 26 mars ska den vridas fram till 03.00.

Annons

– Nu är det dags igen. Det här med att ställa om klockan två gånger om året är riktigt dåligt och ställer till med många problem, säger tidscoachen Dorotea Pettersson.

Livet förkortas

Sömnforskare menar att omställningen orsakar onödiga sjukdomar och kan förkorta våra liv. Flera länder, bland annat Ryssland och Kazakstan, har därför slutat att vrida om klockan.

Gilla Året Runt på Facebook

Tidscoachen Dorotea Pettersson anser att Sverige borde göra likadant.

– Det kan ta flera dagar att komma i rytm igen och vissa mår verkligen riktigt dålig. En fördel med den här tiden på året är dock att ljuset nu kommer tillbaka, vilket har stora fördelar på vår hälsa. Men det uppväger inte den fara som omställningen från vintertid till sommartid innebär, säger hon.

Så påverkas din kropp av sommartid:

  • Sömnbrist uppstår när vi måste gå upp en timme tidigare, vilket rubbar vår biologiska klocka och kan ta flera veckor att rätta till.
  • Vi sover ytligare och oroligare när vi övergår till sommartid och risken för hjärtbesvär, diabetes och depression ökar.
  • Som en följd av dålig sömn och trötthet kan vi drabbas av humörsvängningar och bli mer känslomässigt labila – vilket skapar onödiga relationsproblem.
  • Vår uppmärksamhet försämras och trafikolyckor ökar med drygt 10 procent efter övergången till sommartid. Även antalet trafikdödade djur stiger eftersom det finns fler bilar på vägen tidigare på dygnet.
  • Risken för självmord ökar, visar studier, som en konsekvens av sämre psykisk hälsa.

Läs också: 8 naturmedel som kan förbättra din sömn

Så kan du tänka för att hjälpa din kropp:

  • Är du morgonpigg? Då kommer du förmodligen att gilla omställningen och ha lättare att anpassa dig än de kvällspigga.
  • Eftersom det är ljusare fler timmar efter jobbet får du mer fritid som du kan nyttja bättre.
  • Ljuset stannar också kvar längre på kvällarna, vilket medför att vi tenderar att vara ute mer i friska luften.
  • När ljuset och värmen kommer blir vi mer benägna att röra på oss. Många motionerar mer och får på så sätt större energi.
  • Vi slipper besväret att ändra klockan ytterligare en timme när vi reser till andra länder i Europa, eftersom vi nu följer deras sommartid.

Läs också: 10 tips för att bli piggare i vår!

Av Margaretha Malmgren
Källor: Hälsoliv, Svenska Dagbladet och 5 AM Academy

Läs också:

5 minnesknep för övergången till sommartid


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…