Annons

Annons

Så ska den svenska demensvården bli bättre

Demensvården i Sverige har fått kritik från Socialstyrelsen. Nu ska tre parallella forskningsprojekt förbättra vården. "Det är väldigt angeläget att stärka livskvalitén för personer med demenssjukdom", säger professor Ove Hellzén.

gammalt par, demens

Bild: Shutterstock/IBL

I Sverige är runt 160 000 personer drabbade av demens – majoriteten lider av Alzheimers sjukdom. Men trots att Socialstyrelsen räknar med att antalet demenssjuka kommer att ha fördubblats till 2050, anser myndigheten att det finns stora brister i den svenska demensvården.

Annons

Nu inleder forskare vid Mittuniversitetet i samarbete med Sundsvalls kommun tre parallella projekt för att förbättra situationen både för den sjuke och för vårdpersonalen.

Gilla Året Runt på Facebook

– Det är väldigt angeläget att stärka livskvalitén för personer med demenssjukdom. Då är det helt avgörande att man kan klara sig själv med minimal hjälp. Genom projekten vill vi förstå individens behov och hur de upplever sin vardag men också förstå anhörigas och hemtjänstpersonalens perspektiv, säger Ove Hellzén, professor i omvårdnadsvetenskap på Mittuniversitetet, i ett pressmeddelande.

Anhörigas situation vid demens

I ett av de tre projekten vill forskarna utveckla stödprogram i vardagen för demenssjuka som bor hemma. I det andra vill forskarna titta på hur sjuksköterskor inom hemsjukvården upplever att vården fungerar.

Bild: IBL/Shutterstock

Det tredje handlar om att utveckla ett e-hälsoverktyg som kan hjälpa patienterna att leva mer självständigt genom egenvård.

– Det finns mycket belägg för hur viktigt det är att också se familjen. Om vi bara tittar på sjukdomen kan vi missa det som i längden kan bidra till ökat lidande för den sjuke och anhöriga och även ökade kostnader för kommunen. Det handlar mycket om hur vi kommunicerar med familjen som har behov, säger Markku Paanalahti, biträdande verksamhetschef för hälso- och sjukvård på Sundsvalls kommun.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Forskning: Bra kondition minskar risken för demens

Sofia, 41, har alzheimer: Jag glömmer att jag glömmer

Så upptäcker du demens hos en anhörig – 7 varningstecken att ha koll på


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…