Annons

Annons

Så ska du hänga holken – för fågelungarnas skull

Fågelungar har en fantastiskt förmåga att reglera sin egen kroppsvärme, trots att det kan bli riktigt varmt i holken. Men de gör det på bekostnad av sin tillväxt och nu kommer forskare med ett konkret tips till alla som sätter upp fågelholkar.

I en vanlig fågelholk kan det bli rejält varmt under soliga vårdagar – i vissa falla upp till 50 grader.

Trots det har nykläckta småfågelungar en förmåga att skickligt reglera sin kroppstemperatur, så att de inte överhettas. Problemet är bara att så mycket energi går åt till att reglera temperaturen att tillväxten hos de små ungarna hämmas. Det har forskare vid Lunds universitet kommit fram till i en ny studie.

Annons

Fågelungar så unga som tio dagar är skickliga på att reglera sin egen kroppsvärme. Bild: Shutterstock/IBL

– Vi har studerat blåmesungar men våra resultat gäller med all sannolikhet även andra hålhäckande småfåglar i liknande miljöer och klimat, säger Fredrik Andreasson, biolog vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund i ett pressmeddelande.

Placera holken i skugga

För att hjälpa fågelungarna en bit på traven, så att de slipper ägna så mycket kraft åt att göra sig av med värme, har Fredrik Andreasson ett konkret tips till alla som planerar att hänga upp en fågelholk i trädgården.

– Sätt den inte i söderläge, för det är där det blir allra varmast. Går det så bör man välja en skuggig plats.

Placera inte fågelholken i söderläge, varnar forskarna. Bild: Shutterstock/IBL

Förutom att studien ger konkreta tips till alla holkägare, är den också intressant på ett annat plan enligt forskarna. Den visar nämligen vad som antagligen kommer att hända med småfåglarna om temperaturen stiger till följd av klimatförändringarna. När de aktivt måste reglera sin kroppstemperatur blir det mindre energi över för att leta efter föda och tillväxt. Detsamma gäller förmodligen andra djur, enligt pressmeddelandet.

För att genomför studien lade forskarna handvärmare under bomaterialet inne i holkarna under en veckas tid. Under tiden bomiljön värmdes upp, mätte forskarna temperaturen i holken, ungarnas kroppstemperatur och vikt.

Blåmesar börjar lägga sina ägg i mitten av april. Bild: Shutterstock/IBL

”Farligt att bli för varm”

Att små fågelungar som bara är tio dagar gamla så väl kan reglera sin egen temperatur, överraskar forskarna.

– Det är anmärkningsvärt och det tyder på att det naturliga urvalet har premierat den här förmågan hos fåglar. Det är helt enkelt farligt att bli för varm, säger Fredrik Andreasson.

Resultatet av studien har publicerats i en artikel i Journal of Avian Biology.

Text: Minna Wallén-Widung

ANNONS


Multiholk Torpet Wildlife Garden
Multiholk Torpet är en kombinerad fågelholk och fågelbord som enkelt kan omvandlas efter säsong. Under våren fungerar det fina röda torpet med vita knutar som boende för häckande småfåglar. Till hösten kan den med några enkla grepp omvandlas till en matare för trädgårdens fåglar. Som fågelholk är Multiholken anpassad för småfåglar, som till exempel sparvar och mesar. Den är utvecklad i samarbete med ornitologisk expertis och har viktiga detaljer, som till exempel klätterskåror upp till utgångshålet. När man matar fåglar är det viktigt att tänka på att fåglarna inte ska kunna sitta i maten, då det i ett öppet fågelbord lätt sprids sjukdomar. Fågelmataren är därför stängd, så att fröna hålls rena från spillning. I Multiholken ligger maten väl skyddad från förorening, väta och snö och fåglarna sitter på sittpinnar och äter. Sittpinnarna kan skjutas in så att endast småfåglar kan slå sig ner.

Gå till shoppen

Kombimatare frö Wildlife Garden
Kombimatare Frö från Wildlife Garden är en hängande fröautomat i klassisk design. Häng upp den i närmaste träd, på balkongen eller i en krok nära fönstret vid uteplatsen så att du kan njuta av fågellivet! Det enda som behövs är den medföljande vajern. Sittbyglar för fåglar i två olika storlekar medföljer. Med de små sittbyglarna kan småfåglar som finkar och mesar slå sig ner, och med de större kan även trastar äta. En hängande fågelmatare är svårare för objudna gäster som möss, råttor och större fåglar att komma åt. Kombimataren kommer med en insats i plast som gör att den kan användas för matning med fågelfrön av olika slag, men det går även bra att fylla med äpplen och talgbollar om insatsen tas ur.

Gå till shoppen

Läs också:

Så gör du fint till småfåglarna

Vilken mat gillar just din favoritfågel?


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…