Annons

Annons

Så ska du så–6 steg för att lyckas

Nu är det dags att så årets frön. Här ger vi dig 6 tips för att lyckas med årets blomster och grönsaksskörd.

så sätter du frön

Många sommarblommor behöver förgros inomhus för att hinna blomma ute under sommaren. Andra, som även kan sås direkt på växtplatsen, kan förodlas för en tidigare och säkrare start.

1. VÄLJ SÅJORD
Så fröna i såjord som är magrare än vanlig krukväxtjord och därför lättare för fröet att gro i. 2-3 frön i varje kruka brukar vara lagom. Använd till exempel små plastkrukor eller avklippta mjölkkartonger.

Annons

2. VATTNA FÖRST
Innan du sår fröna ska du vattna igenom jorden. Hur djupt fröna ska sås brukar anges på påsen.

3. HÅLL FUKTEN
Täck sådderna med plast så att de håller sig fuktiga. Bildas kondens under plasten är det dags att vädra eller göra flera hål i plasten. Ställ gärna sådderna lite varmt, till exempel över ett element, så påskyndas groningen.

4. PLACERA LJUST
När fröna grott ställer du dem så ljust som möjligt och helst lite svalare så att de inte ränner iväg på höjden.

5. BYT TILL STÖRRE KRUKA
Sorter som sås tidigt kan behöva planteras om i vanlig blomjord i en större kruka en gång innan det är dags för utplantering på den slutliga växtplatsen.

6. VÄNJ VID UTELIV
I början på juni när risken för frostnätter är över kan du plantera ut de flesta sommarblommor. Avhärda plantorna genom att vänja dem stegvis vid utelivet under 4-5 dagar. Även solälskande växter behöver vänja sig med att stå i stark sol.

VIKTIGT! Visst spelar storleken roll. När man odlar på balkong och uteplats är det viktigt att satsa på rejäla krukor och balkonglådor. I små odlingskärl får rötterna begränsat med plats att utvecklas samtidigt som jorden torkar ut snabbare så att det blir jobbigt att hinna med att vattna.

Av Agneta Bergström 

LÄS OCKSÅ:
Så får du din uteplats att blomma – årets 12 bästa fröer

8 smarta och billiga tips för att lyckas med hemmaodlingen

Häng med på den gröna trenden – odla hemma i köket

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…