Annons

Annons

Så skyddar du dig mot årets influensa!

Många fasar influensan som dyker upp varje år. Men är det något speciellt i år? Här svarar Anders Tegnell, stadsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten på 10 frågor om årets virus som är på intåg.

I år blir influensan troligen lika jobbig som i fjol.
1. Vilken typ av influensa kommer i vinter?

Hos människor finns tre olika influensavirus:
• Typ A som ger epidemier (många i samma land blir sjuka) och ibland också pandemier (som drabbar flera världsdelar). Exempel på pandemier är Asiaten (1957), Hongkong-influensan (1968) och ”Svininfluensan” (A/H1N1) som kom 2009.
• Typ B som ger epidemier
• Typ C som oftast ger lindriga infektioner som ofta förblir oupptäckta.
De influensor vi har på vintern, domineras alltid av influensa A. Under senare år har vi haft en blandning av två typer– dels den vi hade under pandemin 2009, dels variationer av den vi sett under många vintrar innan dess. Det kommer säkert att bli samma sak denna vinter, och även en del fall av influensa B.

Annons

2. Är det någon idé att vaccinera sig när epidemin redan börjat?
Vaccinationsstarten i höst är tisdagen den 3 november, något senare än tidigare. Det går även att vaccinera sig under pågående influensaepidemi, men då finns risken bli sjuk innan vaccinet verkar. Det tar en till två veckor innan man får ett bra skydd av vaccinet, och effekten varar ungefär nio månader.

3. Vilka bör vaccinera sig mot influensa?
Människor över 65 år och vissa medicinska riskgrupper (till exempel de som lider av hjärtsvikt, KOL eller svår astma, överviktiga) rekommenderas att vaccinera sig varje år. De är känsligare för att få lunginflammation av influensan och alltså de som har mest nytta av vaccinet.

4. Ingår den vaccintyp som gett narkolepsi hos barn?
Pandemrix, som gavs mot ”svininfluensan” tros ha orsakat narkolepsi (”sömnsjuka”) hos ett fåtal barn och ungdomar. Man tror att det var kraften i just det vaccinet – plus någon annan faktor som man inte känner till än – som gjorde att så pass många barn drabbades. Det vaccinet används inte längre.
Men en annan typ av vaccin mot ”svininfluensan” ingår i den spruta som kommer att ges i höst. Där har man inte sett några biverkningar. Så varken barn, vuxna eller pensionärer behöver vara oroliga för att ta sin influensaspruta i höst.

5. Vad skiljer ”Svinfluensan” från andra influensor?
Under pandemin såg man viss skillnad mellan den och våra vanliga vinterinfluensor, men de senare årens vinterepidemier har återgått till samma typ som vi såg innan pandemin.

6. Kan gravida vaccinera sig?
Ja. Man har inte sett någon skadlig effekt av influensvaccin på foster, och det är mycket jobbigt att få influensa mot slutet av graviditeten i samband med förlossningen.

7. Varför måste man vaccinera sig varje år?
Varje år kommer nya influensavirus och därför behöver du vaccinera dig på nytt inför varje influensasäsong. Det är möjligt att vi framtiden kommer att få ett vaccin som har längre effekt men det ligger med all säkerhet ganska många år in i framtiden. Till dess får vi fortsätta på detta sätt.

8. Kan man vara säker på att inte få säsongsinfluensa om man vaccinerat sig?
Nej! Man brukar räkna med att skyddseffekten är ungefär 80 procent om man är ung och har ett normalt immunsystem. Hos äldre är skyddseffekten högst 50 procent. Det betyder att hälften eller fler av de äldre kan bli sjuka i säsongsinfluensa trots att de vaccineras, men tack vare vaccinet blir sjukdomen lindrigare.
Det är alltså – trots att skyddet inte blir fullständigt – viktigt att vaccinera sig om man tillhör de grupper där vaccinering rekommendera.

9. Pneumokock-vaccin – vilka borde få det?
Äldre och kroniskt sjuka som får influensa blir extra mottagliga för andra infektioner, framför allt lunginflammation. För att skydda dig mot lunginflammation erbjuds du som är 65 år eller äldre eller har någon av de kroniska sjukdomar som nämns nedan även vaccin mot pneumokocker. Det är den vanligaste bakterien som orsakar lunginflammation, men vaccinet skyddar framför allt mot blodförgiftning och hjärnhinneinflammation orsakad av pneumokockbakterier. En vaccination räcker i minst tio år.

10. Finns det någon behandling mot influensa? Har naturläkemedel någon effekt?
Det finns ”bromsmediciner” mot influensa, Relenza och Tamiflu. Relenza är ett pulver som man inhalerar, och Tamiflu finns som kapslar och lösning. Medicinerna förkortar influensasjukdomen med i genomsnitt 1,5 dagar, om de tas inom 48 timmar efter det att man insjuknat. Ju tidigare man börjar medicineringen, desto bättre. Vinsten med behandling är alltså inte så stor för den som i övrigt är frisk, men rekommenderas till riskgrupperna.
Det finns inga studier där man på ett korrekt sätt har jämfört grupper som fått naturläkemedel med grupper som inte fått det, och alltså inga bevis för någon effekt.

Av Susanna Hauffman Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ:
Höstens 100 bästa hälsotips
Boosta dig med vitaminer och slipp förkylning

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…