Annons

Annons

Så skyddar du som har rosacea din hud i sommar

Värme är härligt, men kan också vara besvärligt om man lider av hudsjukdomen rosacea. Sol och hetta förvärrar nämligen symptomen. Här är fyra tips för dig som lider av rosacea hur du kan mildra besvären!

Rosacea är en hudsjukdom, som ger hudförändringar i form av till exempel vidgade ytliga blodkärl, rodnad, små varfyllda blåsor, grova porer eller förstorade talgkörtlar. Ofta är det de centrala delarna av ansiktet som drabbas, som pannan, näsan, kinderna och hakan. Mellan fem och tio procent av befolkningen lider av rosacea och de flesta som drabbas är över 30 år.

Annons

Rosacea drabbar mellan fem och tio procent av befolkningen, och något fler kvinnor än män. Bild: IBL Bildbyrå

Orsaken till rosacea är fortfarande okänd, och ingen vet riktigt varför sjukdomen uppstår. Klart är däremot att symptomen kan komma i skov, med lugnare mellanperioder, och att det finns flera kända faktorer som bidrar till att symptomen förvärras.

Alkohol, varma drycker, stark mat, stress och skarpt solljus är några sådana faktorer. Varma, soliga sommardagar kan alltså bli en riktig plåga för dig med rosacea. Men det finns flera saker du själv kan göra för att minska besvären under sommaren!

1. Använd solskydd

Att skydda sig i solen är viktigt för alla, och kanske framför allt för personer med rosacea. Använd en solcreme eller ett solspray med minst solskyddsfaktor 30 och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

Var noga med solskyddet! Bild: Shutterstock/IBL

Ta rikligt med solskydd och smörj in dig på nytt efter varje dopp i havet eller poolen. Detsamma gäller om du har torkat ansiktet med en handduk. Tänk på att använda solskydd också molniga dagar!

2. Ta hand om ditt ansikte lite extra

Förbered dig för en dag i solen genom att ge ditt ansikte lite extra kärlek! Punktmarkera utsatta ställen som panna, näsa och kinder när du smörjer in dig med solcreme. Solglasögon och en rejäl solhatt med brett brätte är två viktiga accessoarer för dig med rosacea. De ger hela ansiktet skydd. En annan bra sak att ta med sig till stranden är ett ordentligt parasoll, som ger välbehövligt skydd från solen.

Solglasögon och solhatt ger ansiktet bra skydd. Bild: Shutterstock/IBL

3. Ta en paus i skuggan

Att undvika solen helt och hållet en stund är naturligtvis ett effektivt sätt att förebygga utbrott av rosacea. Om det är möjligt kan du därför undvika att vistas i direkt solljus mellan klockan 11 och 15 sommartid.

4. Köp en receptfri creme

På apoteket finns flera olika receptfria cremer som innehåller ämnet metronidazol, som brukar ha en effekt på rodnad, knottror och andra utslag. Tänk på att inte använda produkter med metronidazol innan du har fått rosacea konstaterat av en läkare. Det finns dessutom en rad produkter, både ansiktsmasker och sminkprodukter, som kan ge viss effekt på rosacea.

Källa: 1177 Vårdguiden, Teva Sweden, Hudguiden

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Malins rosacea försvann med ny behandling

Effektiva hjälpen mot rosacea

Så håller du koll på hudfläckarna!

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…