Annons

Annons

Så tar du bort fästingar på rätt sätt

Fästingsäsongen är i full gång. För att undvika att bli smittad av fästingburna sjukdomar som TBE och borrelia är det viktigt att plocka bort fästingen så fort som möjligt. Vi lär dig hur du tar bort fästingar på rätt sätt.

Två flickor i vita klänningar springer på en skogsstig.

Bild: Shutterstock/IBL

Från mars och fram till november är det fästingsäsong i Sverige. Från att det är cirka fem grader varmt börjar fästingarna bli aktiva.

I många fall kommer den som blir biten inte ens märka det. Innan fästingen börjar suga blod låter den saliv rinna ner i bettsåret. Fästingens saliv innehåller ett bedövningsmedel som gör att bettet inte känns.

Annons

I Sverige är det borrelia och TBE, eller fästingburen hjärninflammation, som är de vanligaste sjukdomarna som sprids via fästingar. Ofta tar det ett till två dygn innan smittor som borrelia och anaplasma-bakterier överförs till den bitne. TBE-virus kan i värsta fall överföras inom 15 minuter. Därför är alltid rekommendationen att ta bort fästingen så fort som möjligt.

Så tar du bort fästingar på rätt sätt

När du upptäcker att du blivit fästingbiten ska du ta hjälp av en finspetsig pincett eller en fästingborttagare för att ta bort fästingen.

Gilla Året Runt på Facebook

Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut. Försök undvika att klämma sönder fästingen eftersom det finns risk att eventuella smittor som fästingen bär på går rakt in i såret.

Illustration av korrekt borttagning av fästing med pincett.

Så här ska du göra när du tar bort en fästing. Bild: Shutterstock/IBL

Försök se till att hela fästingen följer med. Om delar av fästingens käkparti blir kvar i huden kan du låta dem vara. Fästingens huvud innehåller ingen smitta och kroppen stöter oftast själv bort resterna inom ett par dagar.

Tvätta sedan bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Läs också: Så skyddar du ditt djur mot fästingar i sommar

Det är vanligt att det kliar och blir lite rött på bettstället, men det brukar gå över inom några dagar. Om du får feber, huvudvärk, är ovanligt trött, har värk i muskler eller leder ett par veckor efter bettet som inte går över bör du ta kontakt med vårdcentralen. Om fästingbettet växer till mer än fem centimeter i diameter kan det också vara ett tecken på smitta.

Så ska du inte ta bort fästingar

Tyvärr finns det en rad myter och ”gamla knep” om hur en fästing bör avlägsnas som du inte alls bör prova.

Smörja eller badda aldrig fästingen med något innan du tar bort den, skriver vårdguiden 1177.

Det påstås också att smör ska kunna kväva en fästing som bitit sig fast.

– Det ska man undvika, det finns ingen fördel alls med att försöka kväva fästingen. Det är bättre att dra ut den, säger Lars Lindquist, adjungerad professor på Institutionen för medicin vid Karolinska institutet, till SVT.

Det finns också de som påstår att det är en bra idé att pensla nagellack på fästingen, men det ska du absolut inte göra.

Att försöka bränna ihjäl fästingen riskerar snarare att få motsatt effekt och den sjunker länge in i huden.

Illustration av korrekt borttagning av fästing med pincett.

Bild: Shutterstock/IBL

Jody Gangloff-Kaufmann, entomolog vid Cornell University College of Agriculture and Life Sciences, säger till Time att det inte finns någon anledning att vara rädd för fästingbett.

– Om du vidtar försiktighetsåtgärder och gör en fästinginspektion minst en gång om dagen, kan du fortfarande ha det bra och behöver inte oroa dig särskilt mycket, säger hon.

Fästing på blad.

Bild: Shutterstock/IBL

Hur kan jag förebygga fästingbett?

  • Kläder är ett av de bästa skydden mot fästingar. Använd stövlar och långbyxor och stoppa in byxbenen innanför stövelskaften. Se även till att stoppa in skjortan eller tröjan innanför byxlinningen.
  • Bär ljusa kläder om du kan. Fästingar syns bättre då. Inspektera kläderna regelbundet och borsta bort eventuella fästingar.
  • Eftersom kläder inte är någon garanti för att hålla fästingarna borta bör den som vistas i fästingområden inspekterar hela kroppen dagligen.
  • Kom också ihåg att fästingar ofta tar tid på sig för att hitta ett lämpligt bettställe. Genom att duscha eller bada och därefter kamma håret kan du få bort fästingen innan den bitit.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Text: Helena Sjögren

Läs också: Erica drabbades av nya fästingsjukan!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…