Annons

Annons

Så tvättar du frukt och grönt

Att skölja av frukt och grönt med vatten innan man äter är en självklarhet. Men vatten räcker inte för att få bort E.colibakterier till exempel. Här är några viktiga saker att tänka på innan du sätter tänderna i det gröna.

Så sköljer du salladen bäst. Bild: IBL

Flera amerikaner insjuknade i april efter att ha drabbats av E.coli-infektioner. Infektioner som spårats till smittad romansallad som plockats i Yuma, Arizona, skriver Time.

Smittan hittades i både den färdigskurna varianten av salladen och i hela salladshuvuden.

Annons

Tidigare studier visar att just E.coli-bakterier är svåra att värja sig emot med vanlig försiktighet. Det räcker inte att skölja grönsakerna i vatten, enligt Food Science and nutrition. Tvättmedel som framställts speciellt för att tvätta grönsaker biter inte heller, enligt University of Georgia.

Gilla Året Runt på Facebook

Risken att drabbas för E.coli är dock, oavsett vilket, väldigt liten, enligt Linda Harris som forskar i säker mat vid University of California.

– Vi upplever utbrott då och då men risken att bli sjuk av att äta odlade grönsaker är väldigt, väldigt liten, säger hon till Time.

Men att skölja sallad och grönsaker handlar såklart inte bara om rädsla för bakterier. Det växer i marken och hanteras av människor så det är klart att det kan finnas smuts på salladsbladen till exempel.

Tvätta grönsaker

Broccoli på väg från jord till bord. Bild: IBL

Skölj och torka av – med förnuft

Det enklaste sättet att hantera detta är att skölja och, i möjligaste mån, torka av frukt och grönt. Frukter med hårt skal, som äpple till exempel, tål att man gnider skalet under sköljningen. Vill man vara ännu mer effektiv kan man till exempel använda en tandborste.

– Vi har gjort studier som visar att när man gör det och torkar av med en torr handduk efteråt så kan man åstadkomma en markant minskning av mikroorganismer, säger Linda Harris till Time.

Av förklarliga skäl är det här dock ingen lämplig metod för frukter med mjukare skal som till exempel hallon. Där får det räcka med en sköljning precis innan förtäring.

Och sköljningen bör ske direkt i anslutning till ätningen eller matlagningen eftersom fukt kan gynna bakterietillväxt.

Tvätta frukt och grönsaker

En tesked bakpulver i sköljvattnet har effekt. Bild IBL

Bakpulver biter

Ett vanligt tips i sådana här sammanhang är att en liten del bakpulver i sköljvattnet kan ha effekt mot eventuella bekämpningsmedel på frukt. Och det var visat sig vara korrekt åtminstone när det gäller äpplen, enligt en studie publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Att skölja ”förtvättat” grönt  eller inte

Det är självklart att både händer och redskap ska vara rena innan tvätt. Annars är risken att du ”smittar” maten istället för att tvätta den ren. Av den anledningen så rekommenderar amerikanska FDA (US Food and drug administration) att skurna grönsaker som säljs färdigtvättade i påse också lämnas orörda.

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, är dock inte överens med de amerikanska riktlinjerna.

– Färdigskuren sallad ”blöder” växtsaft och det gillar till exempel salmonellabakterien. Färdigskuren sallad ska sköljas noga! säger professorn till Kurera.

Text: Henrik Högström

Läs också:

5 oväntade saker att använda handsprit till

Därför ska du INTE skölja disken innan du ställer den i maskinen

7 vanliga misstag vi gör när vi tinar kött


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…