Annons

Annons

Så var Barbro ”Lill-Babs” Svenssons begravning i Järvsö

Barbro "Lill-Babs" Svensson begravdes på måndagen efter en ceremoni i Järvsö kyrka. Bland de som ville ta ett sista farväl av den folkkära artisten fanns en rad kända ansikten. Artistkollegorna och vännerna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson valde båda att bära vitt. "Barbro var inte mörk, hon var ljus", säger Ann-Louise Hanson till Aftonbladet.

På måndagsförmiddagen anlände en lång rad besökare till Järvsö kyrka i Hälsingland för att ta ett sista farväl av Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Järvsö har alltid haft en speciell plats i artistens hjärta – här var hon född och det var till villan och ”caffären” som hon alltid återvände till mellan sina konserter och andra åtaganden.

Annons

Järvsö kyrka. Bild: Charles Hammarsten/IBL

Det var därför självklart att det också var i Järvsö som Lill-Babs skulle föras till den sista vilan. Kyrkan rymmer cirka 950 personer och 500 av dessa hade reserverats för familjen och de närmaste vännerna. De resterande platserna fylldes upp av allmänheten.

Gilla Året Runt på Facebook

Många kollegor och vänner ur den svenska artisteliten närvarade vid begravningsceremonin. Kända ansikten som Robert Wells, Jan Johansen, Pernilla Wahlgren och Charlotte Perrelli sågs alla anlända till kyrkan under förmiddagen.

Lasse Berghagen under begravningen av Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Bild: Charles Hammarsten/IBL

Artistkollegorna och vännerna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson kom tillsammans till kyrkan, helt klädda i vitt.

– Jag och Siw bestämde det tillsammans. Barbro var inte mörk, hon var ljus, säger Ann-Louise Hanson till Aftonbladet.

”Väldigt tomt och ledsamt”

Järvsö kyrka var inför ceremonin smyckad med ängsblommor och i en gästbok kunde besökarna skriva ner en sista hälsning till den folkkära artisten, rapporterar Expressen. Kistan, som stod i ett hav av buketter inne i kyrkan, är tillverkad av ljust trä och utanför kyrkan vajade flaggorna på halvstång.

Kyrkan var smyckad med mängder av blommor. Bild: Charles Hammarsten/IBL

Alexandra Charles, PR-konsult och ordförande för 1,6 miljonerklubben, var på plats för att hedra sin vän.

–  Vädret är sagolikt i dag, mitt i all sorg blir det också glädje. Vi har haft så mycket roligt tillsammans genom åren jag och Barbro, jag känner en innerlig saknad, säger vännen hon till Expressen.

Framför kistan låg blommor och en sista hälsning från döttrarna bredvid en bild av Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Bild: Charles Hammarsten/IBL

Också många Järvsöbor kom till kyrkan för att säga hej då till Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

– Det kommer bli väldigt tomt och ledsamt, men vi kommer minnas henne som hon var. Snäll och glad och positiv. En stark kvinna. Alla tar det lugnt i dag och visar vördnad och respekt och vi hjälps åt att fixa så alla kan ta del av detta på ett fint sätt, säger en av dem till Aftonbladet.

Kristin Kaspersen lägger ner en blomma vid mamma Barbro ”Lill-Babs” Svenssons kista. Bild: Charles Hammarsten/IBL

Under begravningen sjöng Tommy Nilsson, före detta svärson till Barbro ”Lill-Babs” Svensson, låten ”Den gyllene vägen”. Också artisterna Andreas Johnson, Lina Hedlund och Hanna Hedlund väntades uppträda med varsin låt under ceremonin.

Barbro ”Lill-Babs” Svenssons dotter Kristin Kaspersen läste ett stycke ur texten ”Profeten” under ceremonin och avslutade med orden ”Jag älskar dig, mamma”, rapporterar Aftonbladet.

Också Barbro ”Lill-Babs” Svenssons barnbarn, Jennifer Granath, läste en egenskriven dikt under ceremonin.

– Du gav inte bara oss livet. Du lärde oss att leva det. Du lever i oss. Vi är du. Nu och för alltid du, sa hon enligt tidningen.

Lill-Babs minnesgudstjänst

Allmänheten fick ta farväl av artisten redan dagen innan, den 27 maj, då en minnesgudstjänst arrangerades i Storkyrkan i Stockholm. Ungefär 1 100 personer fick plats inne i kyrkan, och ceremonin sändes även i TV4.

Minnesgudstjänsten blev känslosam och en rad kända artister, som Sarah Dawn Finer, Peter Jöback och Nanne Grönwall, uppträdde. Också Lill-Babs döttrar – Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson – valde att uppträda under minnesakten. Tillsammans framförde den sången ”Om du inte fanns”, med specialskriven text av Tommy Nilsson.

Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson sjöng tillsammans under Barbro

Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson sjöng tillsammans under Barbro ”Lill-Babs” Svenssons minnesgudstjänst i Storkyrkan. Bild: Stella pictures

– Om inte du fanns skulle nog vi vara någon annan än i dag, sjöng de enligt Expressen.

Lasse Berghagen läste dikt

Även ex-maken Lasse Berghagen fanns på plats i Storkyrkan. Inför alla som samlats i kyrkan läste han dikten ”Nu” till minne av Lill-Babs. Han skrev dikten till sin egen mammas begravning, men lyckades aldrig framföra den då. Nu kom ett nytt tillfälle.

– Malin frågade om jag kunde läsa ”Nu” vid minnesstunden i Storkyrkan och i kyrkan i Järvsö och jag svarade förstås ja, sade Lasse Berghagen till Expressen i samband med minnesgudstjänsten.

Lasse Berghagen läste dikten ”Nu” under minnesgudstjänsten till Barbro ”Lill-Babs” Svenssons ära . Bild: IBL Bildbyrå

Dog i cancer

Barbro ”Lill-Babs” Svensson lades in på sjukhus med misstänkt hjärtsvikt strax före sin 80-årsdag i mars i år. Väl där upptäckte läkarna också en elakartad cancertumör, och den folkkära artisten avled till följd av sjukdomen den 3 april.

Lill-Babs föddes den 9 mars 1938 i Järvsö. Hon uppträdde för första gången inför publik 1953 och slog igenom på allvar med ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran?” några år senare. Under många årtionden var hon en av våra mest produktiva och älskade artister. Bland hennes många odödliga hits finns till exempel ”Leva livet” och ”En tuff brud i lyxförpackning”. Under sin långa karriär hann hon spela otaliga gånger i folkparker runt om i landet och det finns inte många svenska scener som hon inte stått på.

Barbro

Barbro ”Lill-Babs” Svensson var under flera årtionden en av de största artisterna i Sverige. Foto: IBL

2010 deltog hon i ”Så mycket bättre” och två år senare var hon en av deltagarna i ”Stjärnorna på slottet”. Barbro ”Lill-Babs” Svensson arbetade ända in till slutet. Så sent som 2017 turnerade hon tillsammans med kollegorna och vännerna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson land och rike runt med showen ”Tillsammans – 183 år på scenen”. Den allra sista konserten gav de i Karlstad den 26 november 2017.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Carola Häggkvist hyllar Lill-Babs: Mycket känslor

Vännerna hyllar Lill-Babs – åker på turné i parkerna

Här briljerar Lill-Babs i Bonusfamiljen


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…