Annons

Annons

Saffransbullar med mandelfyllning

Goda saffransbullar med en saftig mandelfyllning. Bullarna går bra att frysa.

Saffransbullar med mandelfyllning

LÄS OCKSÅ: Saffran gör dig lyckligare

ca 40 stycken
50 g jäst
150 g smör
2 kuvert saffran
2 dl strösocker
5 dl mjölk
1 ask kesella, 250 g
1/2 tsk salt
1 ägg
16 dl vetemjöl

Fyllning:
125 g smör
1 dl strösocker
100 g riven mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
1 ägg till pensling
pärlsocker
hackad eller flagad mandel

Annons

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel och rör ner i smöret. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till fingervarmt, ca 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Rör ner resten av degspadet, socker, kesella, salt och ägg.

Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Dela degen i 2 delar och rulla varje del till en längd. Dela varje längd i 20 lika stora bitar och rulla till bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.

Rör smör, socker, riven mandelmassa och vaniljsocker. Gör ett hål i bullens mitt och tryck ner fyllning i hålet. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna övertäckt på galler.

Recept av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ: Lussebullar – Året Runts matredaktör bjuder på sitt bästa recept

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…