Annons

Annons

Saffransbutterkaka med vaniljkräm

Butterkaka med saffran och vaniljkräm, åh så gott!

Saffransbutterkaka med vaniljkräm

2 KAKOR
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
1/2 g saffran ( 1 kuvert)
ca 14 dl vetemjöl

PISTASCHFYLLNING:
1 dl flagad mandel
1 dl pistaschnötter
1 1/2 dl strösocker
150 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker
1 dl gröna russin eller sultanrussin

Annons

VANILJKRÄM:
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk Maizena
2 msk socker
1 1/2 msk vaniljsocker (eller 1/2 vaniljstång, delad och urskrapad)
2 äggulor

Gilla Året Runt på Facebook

PENSLING OCH GARNERING:
1 ägg
1/2–1 dl pärlsocker
2 msk pistaschnötter
1/2 dl mandel, hyvlad
några russin

GLASYR:
ca 1 dl florsocker
1 msk vatten

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj två springformar 24 cm i diameter. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degblandare och häll degvätskan över jästen. Tillsätt socker, salt, kardemumma och saffran. Arbeta in lite vetemjöl i taget, spar ca 1/2 dl till utbakning. Arbeta degen 5-10 minuter. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Pistaschfyllning: Mixa mandeln, pistaschnötterna och sockret. Tillsätt smör och vaniljsocker.
Vaniljkräm: Blanda ingredienserna till vaniljkrämen i en tjockbottnad kastrull och sjud under vispning tills krämen tjocknat. Ta bort vaniljstången. Flytta hastigt över krämen i en kall bunke så att den inte blir för varm i botten och låt den svalna. Fyll upp krämen i en spritspåse.
Dela upp degen i två delar, baka ut till två runda bullar. Kavla ut till två rektanglar och bred ut pistaschfyllningen ovanpå. Strö över russin. Rulla ihop till två längder och skär upp i ca 4 cm breda snäckor.
Fördela snäckorna i formarna med snittytan uppåt, låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Gör en fördjupning i varje bulle och klicka i vaniljkräm. Pensla med lätt vispat ägg. Strö pärlsocker, nötter och russin över. Grädda längst ner i ugnen 30-35 minuter. Lägg ev på aluminiumfolie de sista minuterna. Låt kakorna svalna.
Blanda vatten och florsocker till glasyren och ringla över butterkakorna.

TIPS!
Om det blir bullar över som inte får plats i butterkakan, så lägg dem på en plåt och grädda dem först i ca 8-10 minuter.

Av: Elisabeth Johansson Foto: Ulf Svensson

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…