Annons

Saffranskrans med mandelmassa

Baka en vacker saffranskrans med en läcker fyllning av mandelmassa. Garanterat en succè att bjuda på!

Saffranskrans med mandelmassa recept

2 kransar
1 sats av saffransdegen, se recept nedan

Fyllning:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk kanel
2 äpplen
200 g mandelmassa

Annons

Pensling:
ägg
pärlsocker
mandelspån

1. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta.
2. Fyllning: Bred smör på degplattorna. Strö över socker och
kanel. Skölj och riv äpplena och
krama ur lite vätska. Strö på äppelriv och riven mandelmassa. Rulla ihop degen från långsidan och forma till en krans. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
3. Klipp snitt i kransen med 2 cm mellanrum. Vik snibbarna växelvis åt höger och vänster. Låt jäsa övertäckta, 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
4. Pensling: Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och mandelspån.
5. Grädda strax under mitten 
i ugnen, ca 25 minuter.

Saffransdeg, grunddeg

25 g jäst
1 g saffran, 2 kuvert
1 sockerbit
4 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
ca 11 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en degskål. Stöt saffran med en sockerbit i en 
mortel.
2. Värm mjölk och saffran till 37°
och häll vätskan över jästen. Rör
om tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt ägg, salt, smör i små bitar, socker och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl i maskin, 8 minuter. Låt jäsa övertäckt, 45 minuter.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också:

Saffransbullar med mandelfyllning

Saffranssemla med hallongrädde

UnderbaraClaras lussebullar med rågsikt


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…