Annons

Annons

Saffranspaj med smak av apelsin och räkor

Bjud på paj med julens goda smaker – saffran och apelsin. En god paj passar både som lunch, middag eller på en buffé.

Saffranspaj med smak av apelsin och räkor

Saffranspaj med smak av apelsin och räkor

4-6 personer
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
500 g oskalade räkor
1 apelsin

Stanning: 
4 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 1/2 dl riven lagrad ost, t ex Västerbottensost
1 kuvert saffran
salt och svartpeppar
3 msk finhackad dill

Annons

Garnering:
räkor
dill

Dillpesto:
3-4 dl färsk dill, orepad
3/4 dl rapsolja eller solrosolja
50 g pinjekärnor
30 g riven parmesanost

Gilla Året Runt på Facebook

Sätt ugnen på 225°.
Blanda vetemjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll. Svep in i plastfilm och lägg svalt ca 20 min.
Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnens mitt ca 10 minuter.
Skala räkorna och ta undan ett par stycken till garnering.
Blanda alla ingredienser till stanningen, häll den i det förgräddade skalet. Fördela räkorna i stanningen. Filea apelsinen och placera klyftorna i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Täck över med folie om pajen får för mycket färg. Känn med sticka, pajen ska ha stannat helt och fått en fin och gyllene färg.
Dillpesto: Repa dillen. Mixa dill med lite av oljan, tillsätt resten mängd olja, pinjekärnor och parmesanost. Mixa till en röra, smaka av med salt och peppar.
Ringla lite dillpesto över pajen och garnera med räkor och dill vid servering.

Recept av Bitte E:son Forsberg
Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ
Grönkålspaj med ädelost och valnötter

Apelsinkyckling med saffransrisotto

Janssons frestelse med örter

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…