Annons

Annons

Saffranssemla med hallongrädde

Semlor med saffran är jättegott! Prova den här smarriga varianten av semlor med smak av saffran och hallon.

Semla

Baka ljuvliga semlor med saffran!

ca 24 semlor

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 g (2 pkt) saffran
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk malen kardemumma
1,4 liter vetemjöl
1 ägg till pensling

Annons

Fyllning:
400 g mandelmassa
1 dl mjölk eller vatten
5 dl vispgrädde
100 g hallon, frysta tinade

Garnering:
florsocker

LÄS OCKSÅ: 3 sätt att förhöja saffransmaken

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och saffranet och värm till 37 grader. Häll degvätskan i bunken och tillsätt socker, salt, vaniljsocker och kardemumma.
Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg. Arbeta degen 5–10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Baka ut till två längder och dela varje längd i tolv bitar.
Forma bitarna till runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda var plåt för sig mitt i ugnen 10–12 minuter.
Låt svalna övertäckta på galler. Riv mandelmassan och blanda ut med mjölk. Vispa upp grädden och vänd i hallonen.
Skär av toppen på bullarna.

Lägg en klick mandelmassa på varje semla och en klick grädde, sätt på locken. Pudra semlorna med florsocker.

Recept av Elisabeth Johansson
Foto Ulf Svensson


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…