Annons

Annons

Sandra lider av IBS: Med rätt mat blev min mage lugn igen

Sandra Eklund fick 
diagnosen IBS efter 
att ha sökt hjälp för sitt ständiga illamående. Redan efter några dagar med rätt kost mådde 
hon bättre än på länge.

Sandra mådde bättre med rätt kost IBS

Sandra Eklund, 42, drogs länge med 
illamående utan att hitta någon förklaring till varför. Själv tror hon att 
det började med en intensiv träningsperiod för fyra år sedan. Hon bor med sina båda döttrar Amanda, 12, och Aileen, 8, i centrala Stockholm. Träning har alltid varit ett av hennes stora intressen. Gärna lite intensiva träningspass, som crosstraining, bodypump och styrketräning. Efter graviditeterna fick Sandra problem att gå ner i vikt. Det gjorde att hon våren 2013 bestämde sig för att delta i tävlingen World of Shape. Den går ut på att man tränar varje dag under en månad.
– Jag blev smal och vältränad och tappade åtta kilo. Men jag blev också illamående varje dag efter det. Ofta kom illamåendet när jag satt på tunnelbanan på morgnarna och sedan höll det i sig hela dagen, säger Sandra Eklund.
När illamåendet vägrade ge med sig vände sig Sandra till vårdcentralen på Södermalm. Läkaren föreslog att hon skulle avvakta för att se om det gick över.
– Att gå med ständigt illamående är vidrigt, och det gick inte över. Tvärtom blev det 
bara värre, och jag visste inte vad det var. Gravid var jag ju inte. Även om det kändes ungefär som illamåendet när jag var gravid. Ibland var jag tvungen att gå av tunnelbanan för att kräkas.

Fick hjälp av dietist

I början av september sökte hon åter hjälp på vårdcentralen. Denna gång fick hon en remiss till Sophiahemmet för en gastroskopi.
– Den skulle visa om det var något fel på tarmarna. Det enda jag kunde komma på var ju det här med att jag tränat hårt och på något sätt kanske stressat kroppen.
I januari 2014 kom beskedet från undersökningen. Den visade att allt såg bra ut.
– Jag var lättad, det var åtminstone inte cancer. Men mina symtom stämde in på IBS, sa doktorn. Det visste jag 
inte ens vad det var. Så när jag kom hem började jag googla och fick träff på kostbehandlingen FODMAP som hjälper mot IBS-mage.
Sandra vände sig till en dietist som var specialiserad på IBS. Dietisten bokade in Sandra på en IBS-kurs på Östermalm.
– Men jag var så desperat att jag redan innan kursen plockade bort vissa livsmedel ur kosten. Jag mådde extremt dåligt och var konstant illamående 
hela dagarna.
Efter att ha läst att på om FODMAP tog hon bort lök och vitlök, gluten och laktos. Till hennes stora lättnad stämde allt. Kostbehandlingen visade sig vara svaret på hennes magbesvär.
– Redan efter fyra dagar mådde jag minst 70 procent bättre. Illamåendet försvann och jag trodde knappt att det var sant, säger Sandra.

Ingen lök eller blomkål

Två veckor senare fick hon börja på IBS-kurs där hon fick lära sig vad hon kunde äta. Att lägga om kosten tillsammans med en dietist var en lättnad. Metoden kändes till en början komplicerad, men när hon väl lärde sig så var det lätt.
– Det kändes tryggt att få professionell hjälp. Till att börja med fick jag utesluta vissa livsmedel i två veckor. Sedan fick jag återinföra en sak i taget och smaka försiktigt för att vara riktigt säker på vad jag tålde.
Det visade sig att listan var lång på livsmedel hon inte tålde. Förutom gluten och laktos rörde det sig om omkring 20 livsmedel. Exempelvis alla typer av lök men även blomkål, sparris, ärter, päron, honung, fikon och torkad frukt.
– Direkt jag åt något jag inte tålde mådde jag illa och blev gasig i magen. Det kunde sitta i flera dagar.
Det har varit en stor omställning att utesluta så pass många livsmedel.
– Brödet har jag saknat mest. Det har också varit lite kämpigt att behöva lära mig att laga all mat från grunden. Men jag har inget val och mina flickor gillar som tur är maten jag lagar.

Värt allt att må bra

Sandra har sökt och fått stöd i olika IBS-grupper på Facebook. För två år sedan gick hon även IBS-skolan hos dietisten Sofia Antonsson på sajten Belly Balance.
– Den hjälp Sofia har gett mig har varit ovärderlig.
De nya matvanorna har för det mesta fungerat smidigt, även om Sandra tidvis kan känna sig nedslagen.
– Ibland tänker jag: ”Ska jag behöva äta så här tråkig mat resten av mitt liv?” Men jag hittar alltid nya vägar och produkter som jag gillar. Det är värt allt att må bra. Visst, omgivningen kan tycka att jag är 
besvärlig med maten. Men de vet inte hur illa jag har mått.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Text: Margaretha Eldh 

Foto: Thomas Carlgren

Läs också:

FODMAT – maten du ska välja och undvika vid IBS

Har du IBS – här är symtomen

Hur vet jag att jag har IBS? Dietisten svarar


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…