Annons

Annons

Sångerskan Mandy Harvey blev döv – nu gör hon världssuccé

När den amerikanska artisten Mandy Harvey förlorade hörseln kändes det som om hon skulle dö. I dag har hon hittat tillbaka till musiken – och gjort succé världen över. "Det är inget fel med mitt liv, det är bara annorlunda", säger hon.

Amerikanska artisten Mandy Harvey förlorade hörseln som 18-åring, men hittade tillbaka till musiken.

Artisten Mandy Harvey förlorade hörseln som 18-åring. Bild: Privat

Mandy Harvey sitter i ett konferensrum i Stockholm. Amerikanskan är inbjuden för att prata och uppträda på ”Lead the way”, en stor tredagarskonferens som arrangeras av bland annat Samhall.  Företaget jobbar för att människor med olika funktionsvariationer ska komma ut i arbetslivet, och Mandy Harvey är ett av konferensens dragplåster.

Annons

Det är inte svårt att förstå varför – hon har de de senaste tolv åren gjort en makalös resa när det gäller att lära sig vända en svaghet till en styrka. Som 18-åring blev Mandy döv och gick in i en djup depression.

I dag är hon 30 år och turnerar världen över med sin musik. Hon blev världsstjärna över en natt, har gett ut en bok om sina upplevelser och arbetar aktivt för att förändra synen på människor med funktionsvariationer.

Men vägen dit har varit lång och tagit tid.

Blev döv under musikstudierna

Mandy Harvey hade problem med sina öron och sin hörsel redan från födseln. Problemen ledde till infektioner, spruckna trumhinnor och flera operationer. Dessutom har hon den medfödda bindvävsdefekten Ehlers-Danlos syndrom, vilket har påverkat hennes nervsystem och i förlängningen hennes hörsel.

– Jag hade fått veta att jag troligen skulle förlora hörseln helt och hållet i 40-årsåldern.

Trots sina hörselproblem har intresset för musik och sång funnits med sedan barndomen.

– Jag började sjunga i en kör som fyraåring. Jag var ett väldigt tillbakadraget barn och därför drogs jag till kören – vi sjöng alla samma sånger och jag behövde inte sticka ut, säger hon.

 

Artisten Mandy Harvey gick in i en depression efter att ha förlorat hörseln.

Mandy Harvey gick in i en depression efter att ha förlorat hörseln. Bild: Privat

Förändringen skulle visa sig komma långt tidigare. När Mandy studerade musik vid Colorado State University förlorade hon snabbt den lilla hörsel hon hade kvar sedan tidigare.

– Till en början förnekade jag det helt och försökte övertyga mig själv om att jag bara hade en öroninfektion.

Men till sist var hon tvungen att inse faktum – att hennes största rädsla hade blivit verklighet. Hon hade, som 18-åring, blivit döv. En mardröm för alla, men kanske i synnerhet för en musiker som bygger hela sin karriär på sin hörsel.

”Kunde känna vibrationerna”

Mandy hoppade av studierna och var säker på att livet som hon tänkt sig det var över för alltid. Drömmen om att bli körledare lade hon på hyllan.

– Jag var övertygad om att jag bara kunde göra en sak med mitt liv. Och när den drömmen dog kändes det som om jag också dog.

Mandy berättar om den stora rädsla som grep tag om henne när hörseln försvann. Hon blev livrädd för att vara ensam hemma – hon skulle ju inte höra om någon bröt sig in eller plötsligt stod bakom henne. Hon blev deprimerad och kände hur rädslan tog en allt större grepp om hennes liv.

– Det jobbigaste under hela den här resan har varit att jag var så rädd för saker. Det har hållit mig tillbaka. Egentligen är människor kapabla till mycket mer än de tror, men de är rädda för att misslyckas. Men om du är rädd för att misslyckas, kommer du aldrig att ens försöka. Det fanns så många saker jag aldrig gjorde eftersom jag var rädd.

Men så till sist bestämde Mandy sig för att bryta sig loss ur sin isolering i hemmet och börja leva igen. Hon började lära sig teckenspråk och snart hittade hon också tillbaka till musiken och sången.

– Min pappa bad mig att spela gitarr med honom en dag, precis som vi ofta gjorde när jag var liten. Jag upptäckte att jag kunde känna vibrationerna från den mot min hud.

Så skapar Mandy Harvey musik

Men när hennes pappa övertygade henne att testa att sjunga igen, gjorde hon det bara för att visa honom hur omöjligt det var.

– Jag hade inte förväntat mig att jag skulle sjunga igen. Jag lämnade universitetet utan en tanke på att jag skulle fortsätta med det. Jag fick också höra att det var omöjligt att sjunga utan hörsel, och när du får höra något tillräckligt ofta börjar du tro på det.

Hon använde en gitarrstämmare som visade grönt ljus när hon tog rätt ton. Det tog tid, men efter några timmars träning satte hon varenda ton.

– Det var då jag vågade börja lita på mitt gehör igen. Att sjunga utan ljud är en befriande process. Jag är min egen största kritiker, men när man inte hör kan man inte heller döma sig själv.

Artisten Mandy Harvey är döv – och gjorde succé i America's got talent 2017.

Mandy Harvey började lita på sitt gehör igen efter att hennes pappa uppmuntrat henne att ta upp musiken. Bild: Privat

Innan hon blev döv var Mandy extremt auditiv, säger hon. Att memorera en hel låt krävde två genomlyssningar, sedan satt den. I dag tar det betydligt mycket längre tid, men med åren har Mandy kommit underfund med sitt eget sätt att skapa, memorera och framföra ny musik. Genom att lita på sin förmåga och använda sin egen kropp och absoluta gehör har hon hittat sina knep.

– Om det är en ny låt som redan finns inspelad börjar jag med att gå igenom noterna. Det kan ta flera timmar. Sedan försöker jag känna rytmen, jag tar av mig skorna och ställer mig nära högtalaren. Då känner jag låten genom vibrationerna. Men jag tar också hjälp av musikerna i mitt band – jag sjunger för dem och de rättar mig efterhand. Men oftast slutar det med att vi gör låten på mitt sätt ändå.

Mandy Harvey i ”America’s got talent”

Hon berättar att hon med hjälp av muskelminnet kan känna hur en viss ton känns inne i kroppen – att det burrar i bröstet eller vibrerar i halsen. Hon lägger allt på minnet för att kunna plocka fram rätt toner när hon sjunger. Egentligen är det kanske inte så stor skillnad mellan Mandy som musiker i dag och som musiker då.

– Musik blir en del av ens själ, och det kommer aldrig att ändras, säger hon.

De senaste tolv åren har det hänt mycket. Mandy blev snabbt upptäckt och fick snart ge konserter i hela USA. Men det är framför allt ett framträdande som på allvar skulle komma att definiera hennes framtid. Sommaren 2017 deltog hon i tv-programmet ”America’s got talent” (den amerikanska förlagan till den svenska versionen ”Talang” i TV4).

Efter sin audition hyllades hon med stående ovationer och juryns Simon Cowell tryckte på den berömda guldknappen. Framträdandet har setts av miljoner människor världen över och i grunden förändrat Mandys tillvaro.

– Den upplevelsen har öppnat så många dörrar. Det har betytt väldigt mycket för mig personligen, men framför allt tror jag att det har öppnat dörrar för andra människor med funktionsvariationer. Att jag var med i programmet har lett till att vi ser människor med funktionsvariationer annorlunda.

Reser snart till Nepal

Även om hon inte vann talangtävlingen – hon slutade till sist fyra i finalen – har hennes medverkan gjort att hon har kunnat börja jobba för andra saker som ligger henne varmt om hjärtat.

Numera är hon ambassadör för organisationen No Barriers USA, som aktivt jobbar för att få alla människor att nå sin fulla potential. Snart reser Mandy med organisationen till Nepal tillsammans med tolv ungdomar som alla har olika funktionsvariationer.

– Vi ska vandra i bergen och besöka en skola för döva och blinda barn och ett barnhem.

Efter resan till Nepal ska hon ut på turné igen. Sedan december förra året har hon aldrig varit hemma mer än tre dagar i sträck. Hon försöker ständigt att hitta en balans mellan karriären och sitt volontärarbete.

– Det här var aldrig min dröm förut, att bli soloartist. Men jag skapar nya drömmar hela tiden. Det är en stor välsignelse att resa jorden runt och få människor att le. Jag hjälper till att ändra folks perspektiv och lägga grunden för en bättre framtid.

Trots alla de framgångar hon haft sedan hon blev döv, kommer det dagar då Mandy Harvey saknar sin hörsel. Men hon har bestämt sig för att fokusera på det som är bra.

– Ärligt talat så handlar det om att göra ett val. Du kan vara upprörd över hur saker och ting blev, eller så kan du göra det bästa av situationen. Jag väljer medvetet att inte börja tänka för mycket på det. Det är inget fel med mitt liv, det är bara annorlunda.

Text: Minna Wallén Widung

Läs också:


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…