Annons

Sänk blodtrycket på två veckor – med rätt kost!

Har du lite för högt blodtryck, men tvekar att börja med mediciner? Då kan du först pröva med lite mer motion och speciell mat som enligt en ny studie kan sänka ditt blodtryck på naturlig väg.

Håll koll på ditt blodtryck

– Även relativt små förändringar i kosten hade positiv effekt på blodrycket, säger Diane Zimmermann, en av forskarna bakom studien, som nyligen publicerades i Journal of Hypertension.

Hemligheten är kalium, ett mineral som många får för lite av i sin kost . Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att vi ska få i oss minst 3.51 gram kalium per dag.

Annons

Brist på kalium kan du få om du äter en ensidig kost, men också om tränar hårt och regelbundet och svettas mycket. Kalium försvinner ur kroppen vid magsjuka och tarmsjukdomar, och du tar upp kalium sämre ur maten om du använder urindrivande mediciner, laxermedel, eller dricker mycket kaffe eller alkohol.

Gilla Året Runt på Facebook

I studierna upptäckte man att vissa mineraler som magnesium, kalcium och kalium kunde sänka blodtrycket. Men det räckte inte med kosttillskott. Det var först när man provade fram en diet som var rik på dessa mineraler i kombination med bra protein, fibrer och lågt saltintag som man hittade rätt.

Kallas DASH-dieten

Nu har forskarna utvecklat en speciell diet, DASH-dieten. DASH är förkortning av Dietary Approach to Stop Hypertension, det vill säga kostråd för att stoppa högt blodtryck. Dieten är utvecklad i USA efter framgångsrika studier om sambandet mellan kost och högt blodtryck.

DASH-metoden ger snabbt resultat – redan efter två veckor kan du få samma effekt som blodtryckssänkande medicin

Kalium finns i frukt, särskilt banan, grönsaker, baljväxter och nötter. Även potatis och andra rotfrukter är rika på kalium. Kokta grönsaker, rotfrukter och potatis innehåller mindre mängd kalium än råa, men tillagning i mikrovågsugn förändrar inte kaliuminnehållet.

– Nötterna är ett kapitel för sig, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet som skrivit boken ”Mat för hjärnan” (Ica bokförlag).

Valnötter och hasselnötter

​Nötter är fulla av kalium, kalcium och magnesium. Studier har visat att den som dagligen äter mat med mycket av de tre mineralerna – och dessutom väljer omättat fett i maten – effektivt kan sänka ett för högt blodtryck. Mineralerna motverkar också insulinresistens och kan därmed ge ett visst skydd mot framför allt typ 2-diabetes.

Vilka nötter ska man då välja? Framför allt julbordets tre favoriter valnötter, hasselnötter och pekannötter.

Vill du gå ner i vikt – och dessutom sänka blodtrycket och kolesterolet? Då kan du prova att äta bruna bönor!

Enligt forskning från Lunds universitet kan en diet på bönor nämligen medföra tio procents mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

blodtryck

Här är maten som innehåller mycket kalium:

Avocado, nypon, bananer, vetegroddar, mandel, solrosfrön, russin, potatis, tomater, bönor, melon, kålväxter, kelp, kakao, te, torkade aprikoser.

Av Susanna Hauffman
Foto Shutterstock


Kommentera

 

 
Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…