Annons

Annons

Sanna Nielsen: Vad kul att få leda Allsången!

Hon var etta på Svensktoppen redan som 11-åring och hon har vunnit Melodifestivalen. Till sommaren tar hon över som programledare för Allsång på Skansen!

Sanna Nielsen var mångas favorit att ta över Allsång på Skansen efter Petra Marklund. Inte så konstigt, med tanke på hur folkkär hon är. En ärofull och rolig utmaning tycker hon själv:

– Jag är bara så löjligt lycklig. Att få leda Allsången – ett av våra käraste program – som precis som Melodifestivalen har musiken i fokus, ska bli så himla roligt. Petra Marklund har gjort ett fantastiskt jobb och det är en stor ära att få efterträda henne och kliva upp som programledare på Allsångscenen i juni nästa år, säger Sanna till SVT.

Annons
Sanna Nielsen blir allsångsledare.

Folkkära Sanna Nielsen leder Allsång på Skansen nästa sommar!

Vägen mot de stora scenerna började tidigt. Under upp­växten i den lilla orten Edenryd följde hon ofta med pappa Christer och mamma Ing-Marie ut på dans. Medan för­äldrarna svängde runt på dansgolvet satt Sanna på scenkanten och sjöng med i låtar­na. Sju år gammal ställde Sanna Nielsen upp i sin första talangtävling på Matfestivalen i Olofström.

Tre år senare spelade kompbandet in Sannas framträdande i smyg. Inspelningen skickades till  låtskrivaren Bert Månson, som imponerades av hennes kristall­klara röst. Sanna, då 11 år, spel­ade in hans låt ”Till en fågel”, vilken snabbt seglade upp på ”Svensktoppens” förstaplats. Därmed var genombrottet ett faktum.

Hur var det att bli en offentlig person i så ung ålder?

– Det positiva var att jag tidigt fick yrkesrutin, jag känner mig väldigt trygg på scenen och alla situationer som jobbet medför.

– Nackdelen med att plöts­ligt bli känd i en liten by var att det väckte mycket avundsjuka. Högstadietiden var tuff för mig. Att vara tonåring är inte det lätt­aste – att vara en offentlig ton­åring är ännu värre. Jag kunde inte förstå varför inte alla kunde glädjas åt mina framgångar.

– När jag började i gymnasiet drog jag från byn och flyttade till Malmö. Jag berättade inte för en endaste själ vem jag var eller vad jag höll på med på fri­ tiden. Inte förrän det kom ut i tidningarna att jag skulle vara med i Melodifestivalen fick mina nyblivna vänner veta det. Då blev de jättesura och tyckte att jag hade ljugit om mig själv. Senare har de erkänt att de är glada över att jag inte sa något, eftersom de kanske inte hade vågat närma sig om de hade vetat vem jag var.

Tänker verkligen inte fria

Vad har du för karriärdröm­mar inför framtiden?

– Jag skulle vilja göra en per­ sonlig show eller monolog som innefattar mycket musik. Att blanda musik och skådespeleri lockar mig jättemycket.

– Jag har länge drömt om att få vara med i en musikal. Nyligen medverkade jag i en konsertversion av ”Kristina från Duvemåla”. Det kändes roligt att gå in i en roll, i stället för att uppträda som mig själv.

Visst sökte du en roll i musikalen ”Mamma Mia!”?

– Ja, jag tog mig vidare till slut­audition, men där tog det stopp. Vi som var kvar hade fått öva in en danskoreografi när någon helt plötsligt skrek: ”Improvisation”!

– De andra bör­jade göra piruetter hit och dit. Jag, som inte har någon dansutbildning, gjorde i stället indi­anhopp.

– Garvet som ut­ bröt i dansstudion var inte nådigt, men jag kunde inte göra annat än att stäm­ma in i det. Även om jag inte fick rollen, så gav jag i alla fall Björn Ulvaeus, Benny Andersson och de andra i juryn ett gott skratt.

Vad hade du sysslat med om du inte sjungit?

– Förmodligen körledare eller pianist. Jag kanske hade jobbat med barn – jag är barnsligt lagd och gillar att leka.

Längtar du efter egna barn?

– Självklart vill jag bilda familj, men jag känner ingen stress. Det kommer när det kommer …

Sanna är sedan sju år tillbaka tillsammans med den tolv år äldre gitarristen Joakim Ramsell. Ofta ackompanjerar han ensam Sanna på Scenen.

”Jag är traditionell av mig”

Ska ni gifta er?

– Eftersom jag är traditionell av mig tycker jag att det är upp till min pojkvän att bestämma. Men jag skulle tycka att det vore jätteroligt.

Kan du tänka dig att sjunga på ditt eget bröllop?

– Nej, absolut inte. Vi måste få vara fria från det på vår bröl­lopsdag

Vad gör du helst på fritid­en?

– Jag älskar att motionera, och att umgås med vänner och familj. Jag går väldig sällan ut och partajar.

– Men jag bjuder gärna hem folk. Att sitta i mysbyxor, dricka vin och pladdra en hel natt med mina när­maste vänner – det är det bäs­ta jag vet.

Text: Linda Andersson
Foto: SVT

Det här är Sanna!

Yrke: Artist.

Född: 27 november 1984.

Karriär: Har tävlat i Melodifestivalen 7 gånger. Vann 2014 med låten ”Undo”. Är den yngsta (11 år) som legat 1:a på Svensktoppen. Har släppt åtta album och ett 20-tal singlar.

Familj: Sambon Joakim Ramsell, mamma Ing-Marie, pappa Christer, lillebror Thimmy, och halvsyskonen Madeleine och Per Ola.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: Ny programledare för Allsång på Skansen sommaren 2016.


LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…