Annons

Annons

Sara, 39: Släng ut all plast i köket och i barnens rum!

Ut med plasten, in med burkar och flaskor i glas eller stål. Och rensa hårt bland barnens leksaker. Så går det till när tvåbarnsmamman Sara plastbantar familjens hem.

plastsanera ditt hem

Sara Johansson i Örebro har tillsammans med sin familj plastbantat sitt hem. Hon har bytt ut den mesta plasten i köket. De värmer aldrig maten i plastlådor, de använder inte plastmuggar, plastsugrör. De har bytt ut teflonpannor mot gjutjärn…

LÄS OCKSÅ: Saras 10 bästa råd – så plastbantar du.

Hemma hos familjen Johansson i Örebro, ser det på ytan ut som hos de allra flesta svenska barnfamiljer. Det är när man börjar titta lite närmare som man ser skillnaderna.
Sara Johansson, 39, har jobbat hårt med att plastbanta sin familjs villa.
– Allt började med att jag för några år sedan såg regissören Stefan Jarls dokumentärfilm ”Underkastelsen”.
– De miljöproblem som beskrivs i filmen gjorde att jag började intressera mig för kemikalierna i vår vardag. Ju mer jag läste, ju mer kände jag att jag ville plastminimera vårt hem.
– Köket är den naturliga platsen att börja med, eftersom mat och plast är en riktigt dålig kombination.
– Dessutom är det viktigt att göra någonting åt barnens rum, eftersom det är där de vistas mest.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook
Sara Johansson i Örebro har tillsammans med sin familj plastbantat sitt hem. Hon har bytt ut den mesta plasten i köket. De värmer aldrig maten i plastlådor, de använder i plastmuggar, plastsugrör. De har bytt ut teflonpannor mot gjutjärn...

Klädnypor i trä fungerar lika bra som påsklämmor i plast.

Undvik varm mat på plasttallrikar

En kemikaliegrupp som man ska hålla extra noga utkik efter, har det tungvrickande namnet ftalater. Ftalater är en grupp ämnen som gör att plast blir mjukt. Djurförsök visar att de mjukgörande ftalaterna kan vara hormonstörande. Sara berättar att plast i sig är ett hårt ämne. För att plasten ska kunna användas mer praktiskt mjukas den ofta upp.
– Mjukgörande ftalater kan lossna från olika plastprodukter och hamnar då i det damm som finns i alla hem. Ftalaterna kan även fastna på händerna, när man rör plasten.
– Det har visat sig att ftalaterna släpper som mest när plasten hettas upp. När vi äter varm mat från plasttallrikar får vi alltså de hormonstörande kemikalierna rakt in i kroppen via maten.

Barns kroppar är extra känsliga

Vilken inverkan de olika ftalaterna har på människan är ännu inte fullt klarlagt. Men att vissa mjukgörare är skadliga vet man redan och 2013 förbjöd EU sex ftalater från att användas i barnleksaker.
– Barn är känsligare än vuxna, eftersom deras kroppar och organ fortfarande är under utveckling, säger Sara.
– Barnen leker ofta nära golvet, där många kemikalier samlas i dammet. När barnen sedan stoppar sina leksaker i munnen får de skadliga ämnen direkt in i kroppen.
– Dessutom låter man ofta små barn äta från plasttallrikar och dricka ur plastmuggar. Det är en dålig idé.
I sitt kök har Sara valt att ersätta plast med de klassiska materialen rostfritt stål, trä, glas och gjutjärn.
– De allra flesta redskap som används i köket går att köpa i plast. Men människan lagade och förvarande mat även innan plasten kom in på marknaden, så det finns alternativ.
– Visst är porslin mindre tåligt, men det har inte gått sönder mycket här hemma sedan vi bytte ut barnens tallrikar.

Sara plastbantar

I matvaruaffärerna används mycket plast

I stället för plastburkar använder Sara glasburkar för förvaring av mat. Burkarna står snyggt uppradade på diskbänken och i lådor och skåp är det rensat på plasttillbehör.
En sak som är svårare att påverka är hur matvaror är förpackade i matvaruaffären.
I affärerna använder man plastförpackningar för att hålla maten fräsch och skyddad. Plasten delas in i kategorier från ett till sju.
Sara berättar att plast märkt med nummer tre, sex och sju är de sämsta plastsorterna och de bör helst undvikas.
– Kunskapen om plast är i många fall dålig. Jag brukar mejla till de företag som använder den sämsta sortens plast och upplysa dem om att de använder dåliga produkter.
Saras stora intresse för plast och skadliga kemikalier har lett till att hon har engagerat sig i miljön på förskolorna i Örebro.

Hon har bytt ut den mesta plasten i köket. De värmer aldrig maten i plastlådor, de använder i plastmuggar, plastsugrör. De har bytt ut teflonpannor mot gjutjärn...

Familjen använder tandborstar i bambu. Muggen är gjort av bambu och risskal och är helt nedbrytbar.

Blir mörkrädd av ett besök på förskolan

Saras arbete har resulterat i att kommunen har beslutat att byta ut plasttallrikar mot porslin på alla sina förskolor.
– I förskolan uppmäts de högsta halterna av skadliga kemikalier och mycket som används är tillverkat i plast. Det är helt galet!
– När man är så inne i det här, som jag är, blir man lätt mörkrädd av att besöka en förskola och se produkterna de använder.
– Men det är naturligtvis inte illvilja, utan snarare okunskap, som gör att det är så här.
Medan Sara berättar om hur hon plastbantar hemmet, kommer hennes sambo Amy Loutfi, 37, hem med parets döttrar Sophie, 6, och Emma, 4 år.
Det blir full fart och leksaker åker fram ur lådor för att visas upp. I familjens hem är de flesta plastleksakerna ersatta av leksaker i trä, naturgummi, ull eller metall.
– Plastleksaker som barnen absolut vill ha kvar har jag inte rensat bort. Jag har samlat dem i en låda, som jag bara tar fram när barnen frågar efter den.

Hård plast är bättre än mjuk

Sara berättar att det har blivit svårare att plocka bort plast ju äldre barnen har blivit. Och om barnen får en plastleksak i gåva, får de självklart leka med den.
– Men när barnen har lekt färdigt plockar jag undan just den leksaken och så hamnar den i ”plastlådan”.
I juni 2013 kom nya EU-regler som förbjuder användning av vissa ftalater i nytillverkade barnleksaker.
– Något som kan vara bra att veta är att hård plast är bättre än mjuk, säger Sara.
– Man brukar säga att det är bra om all eventuell plast är lika hård eller hårdare än Lego.

Av Mattias Johansson Foto: Frida Ekman
Fotnot: Läs mer om Sara och hennes miljöarbete på bloggen saraseviga.blogspot.com

LÄS OCKSÅ: Saras 10 bästa råd – så plastbantar du.


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…